



Η La Rioja Alta, S.A. είναι ένα ιστορικό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1890 από πέντε
οικογένειες στο Haro της Ισπανίας. Από τότε, η επιχείρηση παραμένει υπό τη διεύθυνση των
οικογενειών που την ίδρυσαν, διατηρώντας την παράδοση και το πάθος για την παραγωγή
υψηλής ποιότητας κρασιών. Το οινοποιείο διαθέτει 425 εκτάρια αμπελώνων και ειδικεύεται στην παραγωγή ερυθρών κρασιών, με κύρια ποικιλία το Tempranillo, ενώ χρησιμοποιεί επίσης μικρές ποσότητες από Mazuelo και Graciano. Θέλοντας να προσφέρει κρασιά από τις καλύτερες περιοχές της Ισπανίας, εξαπλώνει τη δραστηριότητας και ιδρύει το 1988 το Lagar de Fornelos, S.A. στην περιοχή Rias Baixas, το 1990 το οινοποιείο Aster στο Ribera del Duero και το 1995 το Torre de Ona, S.A. στην καρδια της Rioja Alavesa.
La Rioja Alta, S.A. συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως το σύστημα οπτικής επιλογής σταφυλιών, που εφαρμόστηκε το 2015. Δίνοντας εξαιρετική σημασία στη δρυ και αναγνωρίζοντας οτι ο χαρακτήρας του κρασιού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτή, κατασκευάζουν τα δικά τους βαρέλια (τα οποία επί του παρόντος ανέρχονται σε περίπου 30.000) χρησιμοποιώντας εντελώς παραδοσιακές μεθόδους. Εισάγουν το ξύλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το στεγνώνουν σε εξωτερικό χώρο για δύο χρόνια, ενώ κάθε έξι μήνες, μεταφέρεται χειροκίνητα κάθε βαρέλι υπό το φως ενός κεριού. Είναι τέχνη να ενισχύεται η ανάπτυξη του κρασιού, αφαιρώντας τα ιζήματα με φυσικό τρόπο και παρακολουθώντας κάθε βαρέλι ξεχωριστά. Μετά την παραμονή σε βαρέλια, τα κρασιά συνεχίζουν να ωριμάζουν στη φιάλη.
Όλα γίνονται με απόλυτο σεβασμό στη φύση. Οι επεμβάσεις στους αμπελώνες είναι περιορισμένες, επενδύουν σε καθαρή ενέργεια, επαναχρησιμοποιούν το νερό και χρησιμοποιούν φελλούς και κουτιά που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο.

Αναζητώντας την τελειότητα στο λευκό κρασί, οι άνθρωποι του Grupo La Rioja Alta, ανακάλυψαν το O Rosal (Pontevedra) το 1988, αγοράζοντας το μικρό οικογενειακό οινοποιείο 'Fernández Cervera Hermanos'. Εκεί, διαμορφώθηκε ο μεγαλύτερος αμπελώνας, της λευκής ποικιλίας Albariñο που υπάρχει σε ολόκληρο το Rías Baixas, ο οποίος σήμερα εκτείνεται σε 99 εκτάρια. Το μοναδικό μικρόκλιμά του, επιτρέπει την πρώιμη ωρίμανση, η οποία, με τη σειρά της, ευνοεί την ποιότητα των κρασιών Lagar de Cervera και Pazo de Seoane Rosal, με τέλεια αναλογία οξύτητας, αλκοολικού βαθμού και αρωματικής έντασης. Πρόκειται για νεανικά, φρέσκα, κομψά λευκά κρασιά που είναι ιδανικά με ορεκτικά, θαλασσινά ή ψάρια. Από το 2013, λειτουργούν νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, που διαθέτουν ένα εντυπωσιακό δάσος απεικονισμένο στις δεξαμενές ζύμωσης και αποτελούν μια εκπληκτικά μοναδική διακόσμηση που μαγεύει τους επισκέπτες, ενώ από το 2021, είναι το πρώτο οινοποιείο στην Γαλικία που επιλέγει οπτικά τα σταφύλια που συγκομίζονται.
Το Lagar de Cereva είναι ένα εξαιρετικά φτιαγμένο κρασί, με λαμπερό και ζωηρό κίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες. Ξεχωρίζει για τον εκφραστικό αρωματικό χαρακτήρα του, χαρακτηριστικό των κρασιών από την ποικιλία Albariñο. Οι νότες λευκών φρούτων όπως το μήλο και το αχλάδι πρωταγωνιστούν, με νύξεις ώριμου πεπονιού, εσπεριδοειδών και λουλουδιών στο υπόστρωμα. Στο στόμα εμφανίζεται η χαρακτηριστική φρεσκάδα και η ένταση που είναι τόσο τυπική για την ποικιλία. Ένα κρασί πολύ ευρύ και ισχυρό, με καλή δομή και μακριά επίμονη επίγευση.
Διαθέσιμες σοδειές : 2022, 2024

Torre de Oña : terroir, γαλήνη, κομψότητα, μοναδικότητα.. Αυτές είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του οινοποιείου Torre de Oña, Πρόκειται για έννοιες που επικρατούν από το 1995, όταν η Grupo La Rioja Alta S.A. ηγήθηκε αυτού του συναρπαστικού έργου με στόχο την παραγωγή ενός κρασιού εξαιρετικής ποιότητας που θα ενσωμάτωνε την αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα ενός από τα καλύτερα terroir της φημισμένης περιοχής Rioja Alavesa. Ήταν μια μοναδική ευκαρία να εκμεταλλευτούν μια τοποθεσία με εξαιρετικό δυναμικό, ώστε να παραχθεί ένα κρασί που θα αντανακλούσε όλο αυτό το μεγαλείο. Από το 2005, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη μελέτη των διαφορετικών αγροτεμαχίων αυτού του αμπελώνα. Η γη χωρίστηκε σε επιμέρους αμπελοτεμάχια, το καθένα από τα οποία οινοποιείται και παλαίωνει ξεχωριστά. Επιλέγονται τα σταφύλια καλύτερης ποιότητας και οινοποιούνται μόνο τις σοδειές που πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας που απαιτούνται για τα μεγάλα κρασιά διεθνούς εμβέλειας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα κρασιά Finca Martelo και Finca San Martín.
To Finca San Martin προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Tempranillo, ο τρύγος είναι χειρωνακτικός και η επιλογή των τσαμπιών γίνεται στον αμπελώνα. Τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο για φυσική αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση και ακολουθεί παλαίωση για 16 μήνες σε βαρέλια αμερικανικής δρυός (60% καινούργια) και βαρέλια γαλλικής δρυός δεύτερης χρήσης (40%), που κατασκευάζονται στο οινοποιείο. Κατά την ωρίμανση αυτή, πραγματοποιούνται τρεις παραδοσιακές μεταγγίσεις με το φως των κεριών, μεταφέροντας το κρασί από βαρέλι σε βαρέλι με το χέρι, για να διαχωριστούν τα ιζήματα και να αποφευχθεί η επιθετική διήθηση. Το κρασί διαθέτει ζωντανό και λαμπερό πορφυρό χρώμα, μέτριας προς υψηλής έντασης. Στη μύτη, εκπλήσσει με την υψηλή αρωματική έντασή του, χαρακτηριστική της Rioja Alavesa, με νότες μαύρου μούρου, βατόμουρου και κράνμπερι να κυριαρχούν. Ευχάριστες νότες γαρίφαλου, βανίλιας, ψημένου καφέ, καραμέλας και γλυκιάς γλυκόριζας ολοκληρώνουν το προφίλ. Στο στόμα, ξεχωρίζει για την ισορροπία του, τη φινέτσα και την ευχάριστη αίσθηση, χάρη στις απαλές, φιλικές τανίνες, που οδηγούν σε ένα φρουτώδες, εκφραστικό τελείωμα. Λεπτό, φινετσάτο και καλά ισορροπημένο.
Διαθέσιμη σοδειά : 2021

Το Vina Alberdi προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Tempranillo που καλλιεργούνται σε ιδιόκτητους αμπελώνες με μέση ηλικία τα 40 έτη, στις περιοχές Rodezno και Labastoda. Πραγματοποιείται χειρωνακτικός τρύγος και η επιλογή των τσαμπιών γίνεται στους αμπελώνες. Τα σταφύλια μεταφέρονται με ψυγεία στο οινοποιείο για να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά και η φρεσκάδα τους. Μετά από αυστηρό ποιοτικό έλεγχο σε οπτικούς διαλογείς, η αλκοολική και η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιούνται φυσικά. Ακολουθεί παλαίωση για δύο χρόνια, σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια (καινούργια το πρώτο έτος και τετραετή βαρέλια το δεύτερο), που κατασκευάζονται στο οινοποιείο. Πραγματοποιούνται τέσσερις παραδοσιακές μεταγγίσεις με το φως των κεριών, από βαρέλι σε βαρέλι και στο τέλος γίνεται εμφιάλωση.
Έντονο και λαμπερό στην όψη, με ελκυστικό πορφυρό χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Στη μύτη, ξεχωρίζει για την υψηλή έντασή του, με νότες κόκκινων φρούτων — σμέουρα, άγριες φράουλες και κόκκινα φραγκοστάφυλα — να κυριαρχούν, τυλιγμένες με ένα έντονο βαλσαμικό άρωμα καραμέλας, βανίλιας και καβουρδισμένου καφέ. Στο στόμα, είναι πλούσιο, ισορροπημένο και φρέσκο, με λεπτές και μεταξένιες τανίνες, με τα αρώματα της μύτης να ακολουθούν κι εδώ. Μακρύ τελείωμα, με φρουτώδη χαρακτήρα και διακριτικές νύξεις μπαχαρικών και βανίλιας να επιμένουν.
Διαθέσιμη σοδειά : 2020

Το Vina Ardanza προέρεται κατά 80% από την ποικιλία Tempranillo, που καλλιεργείται σε ιδιόκτητους αμπελώνες με μεσο όρο ηλικίας τα 30 ετή, στις περιοχές Cuesta (Cenicero) και Montecillo (Fuenmayor). Το υπόλοιπο 20% είναι από το σταφύλι Garnacha, που προέρχεται από το La Pedriza στο Tudelilla, Rioja Oriental, ένα κτήμα 40 εκταρίων με άριστες συνθήκες για την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας. Πραγματοποιείται χειρωνακτικός τρύγος, με την πρώτη διαλογή τν τσαμπιών να γίνεται στον αμπελώνα. Τα σταφύλια μεταφέρονται με ψυγεία για να διατηρηθεί ο φρέσκος χαρακτήρας τους και μετά από οπτική διαλογή, ξεκινάει η αλκοολική και στη συνέχεια η μηλογαλακτική ζύμωση. Ακολουθεί παλαίωση σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια, τα οποία κατσκευάζονται μέσα στο οινοποιείο. 36 μήνες για το Tempranillo και 30 μήνες για το Garnacha (20% καινούρια βαρέλια) είναι αρκετοί για να μας χαρίσουν ένα εξιαρετικό κρασί με όμορφη, φινετσάτη προσωπικότητα.
Λαμπερό στην όψη, με έντονο πορφυρό χρώμα και μεγάλη αρωματική ένταση. Αρχικά προβάλλουν τα φρέσκα κόκκινα φρούτα (κεράσι, φραγκοστάφυλο, κόκκινο δαμάσκηνο), που στη συνέχεια αγκαλιάζουν τις πικάντικες και μπαχαρένιες νότες. Πιπέρι, γλυκόριζα, γαρίφαλο, βανίλια, καραμέλα και μοσχοκάρυδο συνθέτουν ένα άκρως ελκυστικό αρωμτικό προφίλ. Φρέσκο και ισορροπημένο στο στόμα, με λεπτές και βελούδινες τανίνες και τα αρώματα της μύτης να πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο μέχρι την μακριά του επίγευση.
Διαθέσιμες σοδειές : 2017, 2019

Torre de Oña : terroir, γαλήνη, κομψότητα, μοναδικότητα.. Αυτές είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του οινοποιείου Torre de Oña, Πρόκειται για έννοιες που επικρατούν από το 1995, όταν η Grupo La Rioja Alta S.A. ηγήθηκε αυτού του συναρπαστικού έργου με στόχο την παραγωγή ενός κρασιού εξαιρετικής ποιότητας που θα ενσωμάτωνε την αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα ενός από τα καλύτερα terroir της φημισμένης περιοχής Rioja Alavesa. Ήταν μια μοναδική ευκαρία να εκμεταλλευτούν μια τοποθεσία με εξαιρετικό δυναμικό, ώστε να παραχθεί ένα κρασί που θα αντανακλούσε όλο αυτό το μεγαλείο. Από το 2005, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη μελέτη των διαφορετικών αγροτεμαχίων αυτού του αμπελώνα. Η γη χωρίστηκε σε επιμέρους αμπελοτεμάχια, το καθένα από τα οποία οινοποιείται και παλαίωνει ξεχωριστά. Επιλέγονται τα σταφύλια καλύτερης ποιότητας και οινοποιούνται μόνο τις σοδειές που πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας που απαιτούνται για τα μεγάλα κρασιά διεθνούς εμβέλειας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα κρασιά Finca Martelo και Finca San Martín.
Το Finca Marrtelo προέρχεται από 95% Tempranillo, 5% Mazuelo, Garnacha και λίγο Viura. Ο αμπελώνας είναι πάνω από 60 ετών και βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων, με πολύ καλό προσανατολισμό και έκθεση στον ήλιο, επιτυγχάνοντας ισορροπημένη ωρίμανση και εξαιρετική βλαστική ανάπτυξη των σταφυλιών. Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά και έπειται από την πενθήμερη κρύα εκχύλιση, ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση. Το κρασί παραμένει για 81 ημέρες σε καινούργια αμερικανικά και γαλλικά δρύινα βαρέλια, με εβδομαδιαίο batonnage και στη συνέχεια, παλαιώνει για 24 μήνες σε αμερικανικά (80%) και γαλλικά (20%) δρύινα βαρέλια. Ακολουθεί οκτάμηνη πραμονή σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να ολοκληρωθεί η τελική ανάμειξη και τέλος η εμφιάλωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με λαμπερό, ελκυστικό και έντονο ρουμπινί χρώμα. Εκφραστική και έντονη μύτη με το φρούτο σε πρώτο πλάνο. Η αρχική έκρηξη άγριας φράουλας, ακολουθείται από νότες βατόμουρων και μαύρων μούρων, που δίνουν τη σείρα τους σε λεπτές πικάντικες και πιπεράτες νύξεις και ίχνη κέδρου, γλυκόριζας και ζύμης. Στο στόμα είναι ζωηρό και εκλεπτυσμένο, εκφράζοντας απόλυτα το terroir του αμπελώνα, με φρεσκάδα και ένταση που διαρκεί. Ευχάριστη και μακριά επίγευση με νότες κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.
Διαθέσιμες χρονιές : 2016, 2019

Εξαιρετική Rioja Gran Reserva, πολυβραβευμένη και αξιολογημένη με τις υψηλότερες βαθμολογίες! Ένα κρασί με αξιοσημείωτη ισορροπία μεταξύ οξύτητας και αλκοόλης, υψηλή αρωματική ένταση και βελούδινη υφή με στρογγυλές τανίνες.
To 95% του κρασιού παράγεται από την ποικιλία Tempranillo, η οποία προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες Las Cuevas, El Palo και Las Monjas στο Rodezno και συμπληρώνεται με 5% Graciano από το Fuenmayor. Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι και η πρώτη επιλογή των τσαμπιών να γίνεται στον αμπελώνα, ξεκινώντας με το Tempranillo. Τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο σε ψυγεία για να διατηρηθεί η ακεραιότητά τους και μετά από μια δεύτερη διαλογή στον οπτικό πίνακα επιλογής, πραγματοποιούνται φυσικά η αλκοολική και η μηλογαλακτική ζύμωση. Για την παραγωγή του επιλέγονται οι καλύτερες παρτίδες και παλαιώνουν για τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια που κατασκευάζονται στο οινοποιείο, με μέση ηλικία 4,5 ετών. Πραγματοποιούνται έξι παραδοσιακές μεταγγίσεις από βαρέλι σε βαρέλι υπό το φως των κεριών, για να διαχωριστεί χειροκίνητα το ίζημα και να αποφευχθεί η επιθετική διήθηση και ακολουθεί η εμφιάλωση.
Καθαρό και λαμπερό, με έντονο ρουμπινί χρώμα και πορφυρές ανταύγειες. Έντονο και σαγηνευτικό στη μύτη, αποκαλύπτει νότες καπνού και μπαχαρικών, μπριός, φρυγανισμένου ψωμιού, βανίλιας, τοffee και κανέλας, καθώς και λεπτά αρώματα μαύρων δαμάσκηνων, άγριας φράουλας, ώριμων κόκκινων φραγκοστάφυλων και κόκκινων φρούτων, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο, εκφραστικό μπουκέτο. Στο στόμα, είναι καλά δομημένο και ισορροπημένο, με ευχάριστη φρεσκάδα και απαλές τανίνες, χάρη στην προσεκτική του παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.
Διαθέσιμη σοδειά : 2016

Εξαιρετικής ποιότητας κρασί, με τα σταφύλια να δίνουν τον καλύτερό τους χαρακτήρα. Το υψόμετρο και ο προσανατολισμός των αμπελώνων συμβάλλουν καθοριστικά στην τέλεια ωρίμανσή τους, γεγονός που μαζί με το terroir αντανακλάται στο κρασί. Μια ακόμα ετικέτα της La Rioja Alta, S.A. που έχει αποσπάσει υψηλές κριτικές και βαθμολογίες.
Προέρχεται από τις ποικιλίες Tempranillo (95%) και Mazuelo (2%) που καλλιέργουνται στους ιδιοκτήτους αμπελώνες Briñas, Labastida και Villalba και την ποικιλία Graciano (3%) από τον αμπελώνα στο Montecillo. Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά, με αρχική επιλογή σταφυλιών στον αμπελώνα. Τα σταφύλια μεταφέρονται σε ψυγεία στο οινοποιείο για να διατηρηθεί η ποιότητά τους και μετά από ήπιο αποραγισμό και σύνθλιψη, πραγματοποιείται η αλκοολική ζύμωση. Τα σταφύλια Tempranillo και Mazuelo αναμίχθηκαν στον αμπελώνα και ζυμώθηκαν μαζί, ενώ το Graciano οινοποιήθηκε ξεχωριστά. Η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιήθηκε φυσικά. Στη συνέχεια επιλέγονται τα καλύτερα κρασιά, τα οποία στη συνέχεια παλαιώνουν για έξι χρόνια σε βαρέλια, υποβάλλοντας τα σε δέκα παραδοσιακές μεταγγίσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιλέγονται προσεκτικά τα βαρέλια που αντιπροσωπεύουν καλύτερα το χαρακτήρα του Gran Reserva 890 και εμφιαλώνονται.
Καθαρό και λαμπερό στην όψη, με έντονο πορφυρό χρώμα. Διαθέτει αξιοσημείωτη ένταση και αρωματική πολυπλοκότητα, που ενσωματώνει την ουσία ενός κλασικού Rioja Gran Reserva. Νότες σταφίδας και ζαχαρωμένων μαύρων δαμάσκηνων συνδυάζονται αρμονικά με τα διακριτικά αρώματα της παλαίωσης σε βαρέλι και της ωρίμανσης σε φιάλη: κέδρος, φύλλα τσαγιού, κανέλα, μαύρη σοκολάτα, βανίλια, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Στο στόμα, ισορροπεί άψογα την κομψότητα και τη δύναμη των τανινών του με εκλεπτυσμένη φρεσκάδα και ισορροπία. Μακρύ και έντονο τελείωμα, με επίμονες νότες βαλσαμικού και γλυκών μπαχαρικών που συμβάλλουν στο μακρύ και κομψό μπουκέτο του. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται τέλεια στη φιάλη, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερη φινέτσα και πολυπλοκότητα με την πάροδο του χρόνου.
Διαθέσιμη σοδειά : 2010

Η Rioja Gran Reserva 904, είναι από τα κρασιά που ξεχωρίζουν για τον έντονο αλλά και φινετσάτο χαρακτήρα, την κομψή οξύτητα και τις ισορροπημένες, μεταξένιες τανίνες, που αγκαλίαζονται με μια αίσθηση αλμύρας από τον Ατλαντικό. Ακόμα μια ετικέτα της La Rioja Alta, S.A που έχε αποσπάει διθυραμβικά σχόλια και εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες.
Η κύρια ποικιλία είναι η Tempranillo (90%). Τα σταφύλια επιλέγονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στις πριοχές Villalba, Briñas και Rodezno και αναμειγνύονται με 10% Graciano από τον αμπελώνα Montecillo στη Fuenmayor. Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά, η πρώτη διαλογή γίνεται στο αμπέλι και στο οινοποιείο ακολουθεί η οπτική επιλογή, οι ρώγες επιλέγονται μια προς μια, έτσι ώστε να επιλεγούν μόνο αυτές που πληρούσαν τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας. Η αλκοολική ζύμωση λαμβάνσει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ακολουθεί η μηλογαλακτική. Μετά από πεντάμηνη παραμονή επιλέγονται τα καλύτερα κρασιά για να παλαιώσουν σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια μέσης ηλικίας τεσσεράμισι ετών, κατασκευασμένα από τους βαρελοποιούς του λιδιου του οινοποιείου. Μετά από τέσσερα χρόνια σε αυτά τα βαρέλια και μετά από παραδοσιακές μεταγγίσεις με το χέρι και υπό το φως των κεριών κάθε έξι μήνες, το τελικό χαρμάνι εμφιαλώνεται.
Λαμπερό, ελκυστικό με πορφυρό χρώμα και μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα. Σύνθετες νότες άγριας φράουλας, κόκκινου κερασιού, δαμάσκηνου, βατόμουρου και κράνμπερι, συνυπάρχουν αρμονικά με αρώματα καπνού, μπριός, αλεσμένου καφέ, καραμέλας, κέδρου και κανέλας. Γεμάτο και μεταξένιο στο στόμα, με το αλκοόλ και τη οξύτητα να ισορροπούν τέλεια, ενώ οι στρογγυλές, απαλές τανίνες και η φρεσκάδα του, προσφέρουν μια απαλή και εκλεπτυσμένη αίσθηση. Διακριτική, σύνθετη και πολύ μακρά επίγευση. Ένα μεγάλο κρασί που θα συνεχίσει να εξελίσσεται υπέροχα στη φιάλη και διαθέτει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Διάθεσιμη σοδειά : 2015

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 πραγματοποιήθηκε από τη La Rioga Alta, S.A μια μελέτη των εδαφών σε διάφορα σημεία της περιοχής Ονομασίας Προέλευσης Ribera del Duero. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών με δική τους προσωπικότητα στην περιοχή Anguix / La Horra, στο Burgos. Το 1993, καθώς η περιοχή είχε ήδη καθοριστεί, απέκτησαν παλιά αμπέλια (El Otero) και δημιουργήθηκε το οινοποιείο Áster. Το 2000, μετά από χρόνια πειραματισμού και αφού πουλήθηκαν οι πρώτες πέντε σοδειές σταφυλιών επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα ποιότητάς τους πέτυχαν την πρώτη τους εμφιάλωση.
Το Finca el Otero, παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Tempranillo (ή αλλιώς Tinta del País) από το El Otero. Έναν αμπελώνα με ξηρές, χαμηλής γονιμότητας, ελαφρώς διαβρωμένες αργιλοπηλώδεις πλαγιές σε υψόμετρο 850 μ., συνθήκες ιδανικές για το στυλ του συγκεκριμένου κρασιού. Ο τρύγος πραγματοποιείται νωρίς το πρωί, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές θερμοκρασίες για να πραγματοποιηθεί η φυσική προζυμωτική κρύα εκχύλιση για μια εβδομάδα και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση. Το κρασί μεταφέρεται σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου, σε διάστημα 92 ημερών, ολοκληρώνει τη μηλογαλακτική ζύμωση με εβδομαδιαία ανάδευση των οινολασπών. Μια διαδικασία που παίζει καθοριστικό ρόλο στον πλούσιο και φινετσάτο χαρακτήρα του κρασιού. Η παλαίωση λαμβάνει χώρα σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια για 16 μήνες.
Καθαρό και λαμπερό στην όψη, με έντονο ρουμπινί χρώμα, πολύ μεγάλο βάθος και πορφυρές ανταύγειες. Έντονο και εκφραστικό αρωματικό προφίλ, γεμάτο με ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, όπως το φραγκοστάφυλο και τα μύρτιλων και νότες από μόκα, γαρίφαλο, βανίλια και μοσχοκάρυδο να τα αγκαλιάζουν. Οι λέπτες νύξεις μέντας απογειώνουν τόσο την μύτη όσο και το στόμα, μιας και όλο το αρωματικό της δυναμικό ακολουθεί και εκεί. Ισορροπημένο, με πολύ καλή δομή, απαλές και στρογγυλές ταννίνες και μακριά φρουτώδη επίγευση με πικάντικα στοιχεία.
Διαθέσιμες χρονιές : 2016, 2019

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 πραγματοποιήθηκε από τη La Rioga Alta, S.A μια μελέτη των εδαφών σε διάφορα σημεία της περιοχής Ονομασίας Προέλευσης Ribera del Duero. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών με δική τους προσωπικότητα στην περιοχή Anguix / La Horra, στο Burgos. Το 1993, καθώς η περιοχή είχε ήδη καθοριστεί, απέκτησαν παλιά αμπέλια (El Otero) και δημιουργήθηκε το οινοποιείο Áster. Το 2000, μετά από χρόνια πειραματισμού και αφού πουλήθηκαν οι πρώτες πέντε σοδειές σταφυλιών επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα ποιότητάς τους πέτυχαν την πρώτη τους εμφιάλωση.
Το Áster Crianza είνια ένα μονοποικιλιακό ερυθρό κρασί της ποικιλίας Tempranillo, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες Fuentecojo, La Cueva και Otero Joven που περιβάλλουν το οινοποιείο στο Anguix, Burgos. Είναι φυτεμένα σε αργιλοπηλώδη εδάφη σε υψόμετρο 780 μέτρων, γεγονός που υπόσχεται την άριστη ωρίμανση των σταφυλιών και τον μοναδικό χαρακτήρα του κρασιού. Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά, επιλέγοντας τα καλύτερα σταφύλια σε οπτικούς διαλογείς. Μετά από 15 ημέρες ζύμωσης και εκχύλισης, το κρασί υποβάλεται σε μηλογαλακτική ζύμωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με εβδομαδιαίο bâtonnages για δύο μήνες. Παλαιώνει για 16 μήνες σε καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια (75%), ενώ το υπόλοιπο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δύο ετών.
Καθαρό και λαμπερό στην όψη, με έντονο χρώμα μαύρου κερασιού και ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη χαρακτηρίζεται από υψηλή πολυπλοκότητα, όπου τα ώριμα μαύρα φρούτα και οι νότες άγριων μούρων συνδυάζονται αρμονικά, με τα έντονα αρώματα από την παλαίωση να έρχονται διακριτικά σε δεύτερο πλάνο: γλυκόριζα, γαρίφαλο, πιπέρι και φρυγανισμένο ψωμί. Στο στόμα γεμάτο, με δύναμη αλλά απαλές, μεταξένιες τανίνες, πολύ καλή ισορροπία μεταξύ οξύτητας και αλκοόλης, καταλήγοντας σε ένα έντονο, μακρύ και πολύπλοκο τελείωμα.