Μια ιστορία για ένα Vinsanto, από τον Γιάννη Κουλελή!
To 1989 ήταν μία σημαντική χρονιά-ορόσημο της ζωής μου. Δεύτερος τρύγος στη Σαντορίνη στο Οινοποιείο Μπουτάρη, άλλη ζωή, άλλος κόσμος, πρώτη προσπάθεια οινοποίησης Vinsanto από λιαστά σταφύλια. Τη χρονιά αυτή γνώρισα και τον Οινοποιό Γιάννη Αργυρό (πατέρα του Ματθαίου). Γίναμε φίλοι και συνεργάτες. Ο Ματθαίος παιδί τότε… Ο Γιάννης ήταν μεγάλος μάστορας των γλυκών κρασιών. Οι συμβουλές του ήταν πολύτιμες. Με καλούσε και δοκιμάζαμε από τα μεγάλα βαρέλια τα γλυκά κρασιά του, που με αγάπη πρόσεχε και παλαίωνε στις αποθήκες του, στην Επισκοπή Γωνιάς.

Χρόνια μετά από αυτή την αξέχαστη εποχή, η απίστευτη αλυσίδα των συμπτώσεων της ζωής, έφερε πάνω στο γραφείο μου στη Δυναμική, αυτό το μυθικό κρασί, για δοκιμή. Το ίδιο κρασί που χρόνια πριν δοκίμαζα μέσα σε μια υγρή αποθήκη μαζί με το δημιουργό του!
Ο Γιάννης ο Αργυρός που δεν είναι μαζί μας πιά, εμφιάλωσε τα Vinsanto 1989, το 2002 (είχαν μείνει στα βαρέλια για 13 χρόνια!!).
Καθώς σέρβιρα το κρασί στο ποτήρι της δοκιμής, βίωσα ένα συγκλονιστικό “Déjà vu“ και μεμιάς, ξετυλίχτηκαν ολοζώντανα μπροστά μου, σκηνές της ζωής μου, εκείνη την απίστευτη χρονιά του τρύγου του ‘89… το λιοπύρι του τρύγου, οι κουβέντες με τους αμπελουργούς, τα στρωμένα πανιά με τα τσαμπιά του Ασύρτικου για να λιαστούν…
Θμήθηκα τους αγαπημένους φίλους, τους πολύτιμους συνεργάτες….
Εξαιρετικό!!!! Πολύπλοκο, αψεγάδιαστο, μοναδικό!!
Συντηρημένο σωστά, έχει παλαιώσει όμορφα, με ακόμα πολλά χρόνια ζωής μπροστά του. Κοντράρει και στέκεται επάξια δίπλα στα μεγάλα Tokay και Sauternes. Είναι τρομερά αποκαλυπτική η εμπειρία του να δοκιμάζουμε και να πίνουμε κρασιά παλαιωμένα. Γιατί αυτά τα κρασιά, εκτός από ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις, κλείνουν μέσα τους και αξέχαστες αναμνήσεις. Γίνονται αφορμές για να θυμόμαστε βαθιά γεγονότα και προσωπικές σχέσεις εκείνης της περασμένης εποχής, τα όνειρα, τις ανατροπές, τις αναζητήσεις, τα πάθη… Για αυτό έχουν μια ξεχωριστή αξία που δεν έχει τιμή χρήματος αλλά τιμή ουσίας.

Σας γράφω και πίνω στη μνήμη του Γιάννη Αργυρού και της μαγικής ομάδας του Οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη του ΄89.

Το Vinsanto αυτό, προέρχεται από λιαστά λευκά σταφύλια, των ποικιλιών Ασύρτικο και Αιδάνι. Οινοποιήθηκε στη Σαντορίνη το 1989 και παλαίωσε σε μεγάλα βαρέλια μέχρι το 2003, οπότε και εμφιαλώθηκε. Ένα πολύπλοκο σύνολο, εξελιγμένο θεαματικά μέσα στην φιάλη, με οξύτητα που ισορροπεί τη γλυκύτητα, με μεγάλη αντοχή στα χρόνια που πέρασαν αλλά και για αυτά που θα έρθουν! Αποξηραμένα φρούτα και βότανα, κόκκοι καφέ, κηρήθρα, γλυκό του κουταλιού, αναδύονται στην απόλυτα εκφραστική μύτη και ακολουθούν στο εξαιρετικά γεμάτο σώμα, μέχρι την ατελείωτη επίγευσή του.
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να αγοράσετε και να δοκιμάσετε ένα Vinsanto Αργυρού του 1989 και ίσως έτσι, να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, σε εποχές μοναδικές, ανεπανάληπτες, σε αξίες βαθιές και ουσιαστικές.
Ήταν μονόδρομος να αποκτήσουμε στη Δυναμική, τις τελευταίες φιάλες αυτού του μοναδικού Σαντορινιού γλυκού κρασιού και τις διαθέτουμε με ιδιαίτερη χαρά, στην ελληνική αγορά.
Εις Υγείαν όλων
Γιάννης Κουλελής