



Η ιστορία του Κτήματος ξεκινά το 1958, όταν ο Ευθύμιος Αποστολίδης φύτεψε τον πρώτο αμπελώνα στο Διαλεκτό Καβάλας, στις υπώρειες του Μακεδονικού Όρους Λεκάνη στα σύνορα με τον ποταμό Νέστο και την Θράκη. Λόγω των δυσκολιών της εποχής, η παραγωγή του οίνου γινόταν ερασιτεχνικά, ώσπου το 1981 ο γιος του, Ιωάννης Αποστολίδης, αναλαμβάνει δυναμικά τον αμπελώνα. Έτσι το 2003 η παραγωγή έφτασε τα 3 εκτάρια.
Μια νέα σελίδα ανοίγει, όταν το 2007 ιδρύεται ένα υπερσύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο με έκταση 10 εκταρίων. Σύντομα η τρίτη γενιά του οινοποιείου, Βασιλική και Ευθύμιος Αποστολίδη, αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης. Το οινοποιείο ξεκίνησε με νέους, αυστηρούς και ποιοτικούς στόχους, με καινοτόμες μεθόδους στον αμπελώνα και στο κελάρι. Σήμερα τα 16 εκτάρια των αμπελώνων της οικογένειας καλλιεργούνται με βιοδυναμικό τρόπο. Λαμβάνοντας υπόψιν τους ρυθμούς και τους κύκλους της φύσης, δηλαδή τις κοσμικές επιρροές όπως αυτές του ήλιου, του φεγγαριού ή των αστεριών, χρησιμοποιούν αρμονικά τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια επιτυχημένη γεωργία.
"Το κρασί είναι ένα άθροισμα διαφορετικών συστατικών που πρέπει να ερευνηθούν, να
ανακαλυφθούν και να συνδεθούν μεταξύ τους. Συνδεδεμένοι με τη φύση, μας προκαλεί να
προσαρμοστούμε σε αυτήν, να αναλαμβάνουμε ρίσκα για να βελτιώνουμε πάντα την
ποιότητα."
Β. & Ε. Αποστολίδη

Ένας γαστρονομικός αφρώδης οίνος, υψηλού επιπέδου, με λεπτό αφρισμό και φινετσάτο χαρακτήρα. Προέρχεται από την ποικιλία Ασύρτικο και παράγεται με την κλασική μέθοδο της σαμπάνιας. Τα σταφύλια προέρχονται από τον αμπελώνα Πλαγιά, οινοποιούνται για να δώσουν το κρασί βάσης, ώστε να ακολουθήσει η δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Η παραονή με τις οινολάσπες για 22 μήνες χαρίζει την πολυπλοκότητα που το χαρακτηρίζει. Το λεμόνι και το λάιμ κυριαρχούν, με νότες μπριός και ζύμης να ακολουθούν. Στο στόμα ευχάριστο, καταφέρνει να ισορροπήσει την οξύτητά του με το πλούσιο σώμα του Ασύρτικου.

Ένα γοητευτικό ροζέ, αφρώδες κρασί, με λαμπερό ανοιχτό σομόν χρώμα και υπέροχα παιχνιδιάρικο κορδόνι από λεπτές φυσαλίδες. Εκφαρστικό στην μύτη και πολυεπίπεδο, με πλούσιο αρωματικό προφίλ. Κόκκινα φρούτα, φλούδα πορτοκαλιού και λωτός πρωταγωνιστούν, με νότες μπριός, λεβάντας και βιολέτας να συνυπάρχουν αρμονικά στο υπόστρωμα. Τραγανό, εύκολο και ευχάριστα γεμάτο στο στόμα, με ωραία φρουτώδη επίγευση.

Ένα εντυπωσιακό Βιδιανό που ξέρει να συνδυάζει δύναμη, φρεσκάδα και οξύτητα. Πολύπλευρα αρώματα από ροδάκινο, βερίκοκο, φράπα με μικρές πινελιές περγαμόντου. Συνδυάζονται με νότες βανίλιας και μπαχαριών.

Αυτή η Μαλαγουζιά διαθέτει ένα εκφραστικό αρωματικό προφίλ, με νότες πυρηνόκαρπων, γκρέιπφρουτ, γιασεμιού και μοσχοκάρυδου. Ένα κρασί με συνέπεια στη γεύση, όπου είναι όλα στρογγυλεμένα για χάρη της έντονης οξύτητας. Επιβλητικό στο στόμα, με έντονη οξύτητα και λεπτή δομή τανίνης.

Φρέσκα αρώματα από ακτινίδιο, κεράσι και μια ελαφριά νότα μέντας πρωταγωνιστούν, ενώ χαρακτηριστικά κόκκινης πιπεριάς και ρόκας έρχονται σε δεύτερο πλάνο. Στον ουρανίσκο ισορροπημένο, με ωραία φρεσκάδα και έντονη οξύτητα. Νύξεις εσπεριδοειδών συμπληρώνουν τα αρώματα της μύτης και διαρκούν μέχρι την απολαυστική του επίγευση.

Ένα κομψό Ασύρτικο με λεπτή και ζωηρή οξύτητα. Αναδύει αρώματα εσπεριδοειδών, με κυρίαρχο το περγαμόντο και το ξύσμα πορτοκαλιού, με μια αίσθηση ορυκτότητας να τα συμπληρώνει. Στον ουρανίσκο, επικεντρώνεται σε ένα μαγευτικό παιχνίδι ζωντανής οξύτητας και αλμυρής ορυκτότητας με λεπτές πικάντικες και βοτανικές πινελιές να ακολουθούν τα αρώματα της μύτης. Ωραία επίγευση με διάρκεια.

Μια ρετσίνα, σε μια εκδοχή που θα τραβήξει τα βλέμματα! Προέρχεται από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύτικο και οινοποιείται σε ασιάτικους και ιταλικούς αμφορείς για να κερδίσει τον εξαιρετικά σπάνιο χαρακτήρα της. Ένα κρασί με λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα. Διαθέτει ένα έντονο μπουκέτο με χαρακτηριστικό το άρωμα του πευκοδάσους σε συνδυασμό με αυτά του εδάφους και του πηλού. Νότες από ροδάκινο, πορτοκάλι, πράσινο τσάι και γιασεμί συμπληρώνουν την παλέτα τόσ στην μύτη όσο και στο στόμα. Στο στόμα ισορροπημένο, με λεπτές τανίνες, ωραία οξύτητα και μια γλυκιά αίσθηση που το απογειώνει.

Λαμπερό, ανοιχτόχρωμο ροζέ στην όψη. Στη μύτη πρωταγωνιστούν νότες από κεράσι, φράουλα και βατόμουρο. Στο στόμα τα κόκκινα φρούτα συνοδεύονται από πικάντικες και ανθικές πινελιές. Ένα κρασί με επιβλητικό χαρακτήρα και ισορροπημένη οξύτητα.

To Kτήμα Αποστολίδη μετά από έναν αγώνα αναβίωσης, κατάφερε να εντάξει ξανά την ποικιλία Καράπαπα στον ελληνικό οινικό χάρτη. Ο πρώτος μεγάλος αμπελώνας φυτεύτηκε το 2017 ενώ υπήρχε ένα μικρό αμπελακι από τον παππού Ευθύμιο Αποστολιδη. Η ζύμωση πραγματοποιείται κατά 40% σε ανοξείδωτες δεξαμενές και 60% σε δρύινα βαρέλια, ενώ η παλαίωση γίνεται σε δρύινα βαρέλια, δεύτερης χρήσης. Πολύπλοκο τόσο στην μύτη, όσο και στο στόμα. Αρώματα από κεράσια, βύσσινο, τριαντάφυλλο κυριαρχούν, ενώ ελαφριές γήινες και βοτανικές νύξεις ακολουθούν. Στο στόμα πλούσιο και στρογγυλό με ευδιάκριτες τανίνες και υψηλή οξύτητα. Τα κόκκινα φρούτα υπάρχουν κι εδώ, σε ένα απολαυστικό σύνολο που "ντύνεται" με νότες γλυκόριζας, γαρύφαλλου και πιπεριού. Ζωντανό, με ωραία, λεπτοδουλεμένη οξύτηα και επίγευση που διαρκεί.

Μονοποικιλιακό ερυθρό από την ποικιλία Αγιωργίτικο, που οινοποιείται 100% σε δρύινα βαρέλια. Λαμπερό στην όψη, με πορφυρό χρώμα. Εκφραστικό και πολύπλοκο στην μύτη με αρώματα κερασιού, βύσσινου, φραγκοστάφυλου και σταφίδας να πρωταγωνιστούν. Στο στόμα ακολουθούν τα αρώματα της μύτης και συμπληρώνονται με νύξεις μπαχαρικών και κέδρου. Πλούσιο και ζουμερό, με δυναμικό χαρακτήρα και ωραία επίγευση.