



Τη δεκαετία του 1990, η οικογένεια Gaja αποφάσισε να ξεκινήσει ένα νέο έργο στο Montalcino, την πατρίδα του φημισμένου κρασιού Brunello. Υπάρχουν προφανείς παραλληλισμοί μεταξύ του Nebbiolo και του Sangiovese: πρόκειται για γηγενείς ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή δύο από τα πιο διάσημα κρασιά της Ιταλίας και αμφότερες εξυμνούνται για τη μοναδικότητα και την ιστορία τους. Η αναζήτηση του κατάλληλου terroir σταμάτησε το 1994 με την αγορά του ιστορικού οινοποιείου Pieve Santa Restituta στο Montalcino.
Το οινοποιείο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, αποτελούμενο από 35 εκτάρια αμπελώνων με νότιο και νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 320 έως 350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι λόφοι Εcone έχουν προσανατολισμό προς τη θάλασσα και χαρακτηρίζονται από ένα εξαιρετικά θυελλώδες, ξηρό και φωτεινό μικροκλίμα, το οποίο αποτρέπει την στασιμότητα της υγρασίας και επιτρέπει στο σταφύλι να ωριμάσει πλήρως.
Από την απόκτηση της γης το 1994, η οικογένεια Gaja άλλαξε πλήρως τις μεθόδους καλλιέργειας της αμπέλου και ευθυγράμμισε τις πρακτικές του αμπελώνα με τη φιλοσοφία παραγωγής της. Το οινοποιείο έχει επίσης ανακαινιστεί και το Pieve Santa Restituta περιβάλλεται πλέον από πράσινο, έχει ανακαινιστεί πλήρως στο εσωτερικό του και το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων είναι κρυμμένο διακριτικά στο υπέδαφος.
Το όνομα του οινοποιείου προέρχεται από την αρχαία Pieve(εκκλησία), που βρίσκεται στο κέντρο του κτήματος, τα θεμέλια της οποίας χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Με έναν σταυρό στο κέντρο, οι ετικέτες τιμούν την ιστορική σύνδεση μεταξύ της εκκλησίας και του κτήματος και παραπέμπουν στα χαρακτηριστικά χρώματα της οικογένειας Gaja - μαύρο και λευκό.

Μια μικρή ποσότητα σταφυλιών από τους αμπελώνες Rennina και Sugarille αναμειγνύονται με σταφύλια από τον αμπελώνα 9 εκταρίων στο Torrenieri, στη βορειοανατολική περιοχή του Montalcino. Το έδαφος στο Torrenieri είναι ένα μείγμα πηλού, ηφαιστειακής τέφρας και άμμου, ενώ το έδαφος στους αμπελώνες Rennina και Sugarille είναι αργιλώδες και ασβεστολιθικό.
Τα σταφύλια από τους διαφορετικούς αμπελώνες ζυμώνονται και εκχυλίζονται ξεχωριστά για περίπου τρεις εβδομάδες. Μετά από 24 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, αναμειγνύονται και στη συνέχεια παλαιώνουν για άλλους 6 μήνες σε τσιμεντένιες δεξαμενές.
Το Brunello di Montalino έχει έντονο χρώμα, εκφραστική μύτη, με νότες κερασιού, αρωματικών βοτάνων, λουλουδιών και αρκεύθου να πρωταγωνιστούν. Στο στόμα , αποκαλύπτει ώριμες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα, πλούσια δομή και παρατεταμένη επίγευση.

Το όνομα Rennina προέρχεται από τη λατινική λέξη Remnius, το όνομα ενός Ρωμαίου λεγεωνάριου που ζούσε στην περιοχή. Το κρασί Rennina είναι ένα χαρμάνι από τρεις μη συνεχόμενους αμπελώνες που περιβάλλουν την ενοριακή εκκλησία. Το έδαφος αποτελείται κυρίως από άμμο, ηφαιστειακή τέφρα και άργιλο. Καλύπτει συνολική έκταση 15 εκταρίων, με νότιο και νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Τα σταφύλια από τους διάφορους αμπελώνες ζυμώνονται και εκχυλίζονται χωριστά για περίπου τρεις εβδομάδες. Μετά από 24 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, αναμειγνύονται και στη συνέχεια παλαιώνουν για άλλους 6 μήνες σε τσιμεντένιες δεξαμενές.
Χαρακτηρίζεται από έντονο χρώμα, με γεμάτο μπουκέτο από απαλές φρουτώδεις, λουλουδάτες και ντελικάτες πικάντικες νότες. Στο στόμα ισορροπημένο, με απαλές και καλά ενσωματωμένες τανίνες που εξασφαλίζουν κομψότητα και μια μακριά απολαυστική επίγευση.

Sugarille είναι το όνομα του αμπελώνα όπως αναφέρεται στα εκκλησιαστικά έγγραφα που συντάχθηκαν το 1574. Πρόκειται για έναν ενιαίο αμπελώνα με νότιο προσανατολισμό και έκταση 6 εκταρίων. Το έδαφος είναι κυρίως αργιλώδες και ασβεστολιθικό, με παρουσία μάργας.
H ζύμωση και η εκχύλιση λαμβάνουν χώρα για περίπου τρεις εβδομάδες, ακολουθούμενη από 24 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια και άλλους 6 μήνες σε τσιμεντένια βαρέλια.
Διαθέτει έντονο χρώμα, πολύπλοκο άρωμα ώριμων φρούτων, αγριοκέρασων, βιολέτας, μπαχαρικών και ορυκτών νότες. Συμπαγής δομή με καλά ενσωματωμένες τανίνες.