



Το οινοποιείο GAJA ιδρύθηκε το 1859 στο χωριό Barbaresco, στην περιοχή του Πιεμόντε της Ιταλίας. Από την αρχή, η οικογένεια Gaja εστίασε στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους και αμπέλια που καλλιεργούνταν προσεκτικά. Ο Giovanni Gaja, ο οποίος ανέλαβε την επιχείρηση στις αρχές του 20ού αιώνα, επέκτεινε τους αμπελώνες και καθιέρωσε τη φήμη του οινοποιείου ως ενός από τα κορυφαία της περιοχής.
Η πραγματική επανάσταση για το οινοποιείο ήρθε τη δεκαετία του 1960, όταν ο Angelo Gaja ανέλαβε τα ηνία. Με όραμα και καινοτόμες πρακτικές, εισήγαγε νέες τεχνικές, όπως η χρήση γαλλικών δρύινων βαρελιών και η φύτευση ποικιλιών όπως το Cabernet Sauvignon, δίνοντας μια διεθνή διάσταση στα κρασιά του οινοποιείου. Η στρατηγική του συνέβαλε στην ανάδειξη του Barbaresco σε παγκόσμιο επίπεδο και καθιέρωσε το GAJA ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο του κρασιού.
Σήμερα, το οινοποιείο παραμένει υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Gaja, διατηρώντας την παράδοση και την αφοσίωση στην ποιότητα. Οι αμπελώνες του εκτείνονται πέρα από το Πιεμόντε, με ιδιοκτησίες στην Τοσκάνη και τη Σικελία, αποδεικνύοντας τη διαρκή εξέλιξη της επιχείρησης. Τα κρασιά GAJA συγκαταλέγονται στα πιο εμβληματικά του κόσμου, αναγνωρισμένα για τη δομή, την πολυπλοκότητα και τη δυνατότητα παλαίωσης τους.

Το1988, η οικογένεια Gaja αγόρασε 7 εκτάρια αμπελώνων σε μια από τις καλύτερες τοποθεσίες της Serralunga. Αυτός ο μοναδικός αμπελώνας ονομάστηκε Sperss, που σημαίνει νοσταλγία στη διάλεκτο του Πιεμόντε και αποτίει φόρο τιμής στις παιδικές αναμνήσεις του πατέρα, του Angelo Giovanni.
Ο αμπελώνας Sperss βρίσκεται στην περιοχή Marenca-Rivettes της Serralunga, σε αμφιθεταρική θέση, έκτασης 12 εκταρίων, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και μέσο υψόμετρο 370 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το έδαφος αποτελείται από συμπαγή άργιλο και άμμο, ενώ τα αμπέλια έχουν μέση ηλικία τα 55 έτη. Μετά τον τρύγο, ακολουθεί ζύμωση και εκχύλιση που διαρκεί κάποιες εβδομάδες και το κρασί που παράγεται, παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 30 μήνες. Οι χαρακτηριστικές βαθιές ορυκτές νότες, που ανατανακλούν το terroir της Serralunga, συνδυάζονται με υπέροχες γεύσεις από φρέσκο μαύρο κεράσι, πίσσα, τρούφα, ραβέντι και γλυκόριζα. ΣΤο στόμα αποκαλυπτικό, με αυστηρή υφή και ένα γεμάτο, πυκνό και πολύπλοκο σώμα. Διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης στη φιάλη.

Στην τοπική διάλεκτο, το Sorì αναφέρεται στην πλαγιά του λόφου που βλέπει νότια, ενώ το Tildìn ήταν το υποκοριστικό της Clotilde (γιαγιά του AngeloGaja).
Ο αμπελώνας Sorì Tildìn βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην περιοχή του Barbaresco. Αυτός ο μοναδικός αμπελώνας, με νότιο προσανατολισμό, αποτελείται από αργιλικά και ασβεστολιθικά εδάφη. Καλύπτει έκταση 3,38 εκταρίων, με μέσο υψόμετρο τα 260 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τα αμπέλια έχουν μέση ηλικία τα 65 έτη. Μετά τον τρύγο ακολουθεί ζύμωση και εκχύλιση για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες.
Η κομψότητα και η πολυπλοκότητα βρίσκουν την απόλυτη ισορροπία στο Sorì Tildìn. Ο λεπτός και μοναδικός χαρακτήρας του Nebbiolo ταιριάζει απόλυτα με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και το terroir της περιοχής. Το κρασί διαθέτει ένα εκφαρστικό αρωματικό προφίλ, με σύνθετες ορυκτές νότες να πρωταγωνιστούν. Πλούσιο στο στόμα με πυκνή δομή, πρόκειται για ένα πολυδιάστατο κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Στην τοπική διάλεκτο, το Sorì αναφέρεται στην πλαγιά του λόφου που βλέπει νότια. Ο San Lorenzo είναι ο προστάτης άγιος που προστατεύει τον καθεδρικό ναό της Alba, καθώς ο αμπελώνας ήταν ιδιοκτησία της εκκλησίας μέχρι που τον αγόρασε η οικογένεια Gaja το 1964. Ο μοναδικός αμπελώνας Sorì San Lorenzo βρίσκεται στην περιοχή του Barbaresco, λίγα βήματα από το παλιό κέντρο της πόλης. Το έδαφος έχει νότιο προσανατολισμό και αποτελείται από αργιλικά και ασβεστολιθικά εδάφη μάργας. Καλύπτει έκταση 3,38 εκταρίων, με μέσο υψόμετρο τα 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αι τα αμπέλια έχουν μέση ηλικία τα 65 έτη.
Η ζύμωση και η εκχύλιση λαμβάνουν χώρα για περίπου τρεις εβδομάδες και ακολουθεί παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες.
Ο Sorì San Lorenzo είναι ο πιο "αυστηρός" και "δυνατός" από όλους τους αμπελώνες. Συνήθως ο κρασί φτάνει σε πλήρη ωριμότητα στη φιάλη αργότερα από τους άλλους οίνους. Το κρασί έχει πολύ πλούσια και πολύπλοκη δομή, με φρουτώδεις, ορυκτές και πικάντικες νότες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τον Moresco, τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του αμπελώνα Pajorè που αγόρασε η GAJA το 1979. Οι αμπελώνες βρίσκονται κυρίως στο Pajorè στην περιοχή Treiso, και μερικοί στο Barbaresco και στη Serralunga.
Οι δύο ποικιλίες ζυμώνουν χωριστά για τρεις εβδομάδες. Μετά τη μηλογαλακτική ζύμωση, αναμειγνύονται και στη συνέχεια παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Το Sito Moresco συνδυάζει την πολυπλοκότητα του Nebbiolo με τη στρογγυλότητα της ποικιλίας Barbera. Στο στόμα είναι κομψό, φρουτώδες, φρέσκο και αρμονικό. Οι απαλές τανίνες καθιστούν το κρασί κατάλληλο τόσο για άμεση κατανάλωση όσο και για μακρόχρονη παλιώση.

Η λέξη Conteisa (διαγωνισμός) του Πιεμόντε αφορά στη διαμάχη που διήρκεσε πάνω από 100 χρόνια μεταξύ των δύο δήμων La Morra και Barolo για την κατοχή της φημισμένης περιοχής Cerequio. Η διαμάχη διευθετήθηκε τελικά με μια συμφωνία που υπογράφηκε το 1275 και η οποία βρίσκεται στα δημοτικά αρχεία της La Morra. Ο αμπελώνας Conteisa βρίσκεται στο Cerequio, στο δήμο La Morra. Αυτός ο μοναδικός αμπελώνας έχει νότιο προσανατολισμό και αποτελείται από αργιλώδη, ασβεστολιθικά εδάφη μάργας με σημαντική παρουσία άμμου και άφθονο απόθεμα νερού από κάτω. Καλύπτει έκταση 6 εκταρίων, με μέσο υψόμετρο 380 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα αμπέλια έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Η ζύμωση και η εκχύλιση διαρκούν για περίπου τρεις εβδομάδες, ακολουθούμενη από παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για 30 μήνες. Το Conteisa είναι πολύ φρέσκο και αρωματικό με λουλουδάτες και ντελικάτες νότες. Στο στόμα αποκαλύπτει γλυκά αγριοκέρασα, αρωματικά βότανα και ένα πλούσιο σώμα, με αρμονική και ισορροπημένη υφή ταννινών. Ένα κρασί με ψηλές δυνατότητες παλαίωσης.

Ο πρώτος αμπελώνας Chardonnay που φυτεύτηκε στο Piemonte και το πρώτο ιταλικό λευκό κρασί που παλαιώνει σε βαρέλια. Το Gaia & Rey ονομάστηκε από τον Angelo από την πρώτη του κόρη, Gaia, και τη γιαγιά του Clotilde Rey. Οι αμπελώνες βρίσκονται στο Treiso και στη Serralunga.
Μετά τη ζύμωση, το κρασί παλιαώνει σε δρύινα βαρέλια για 18 μήνες. Μύτη με σύνθετες και αρωματικές νότες. Μεγάλη ένταση και διάρκεια στο στόμα, κομψός χαρακτήρας με ορυκτές νότες και ωραία οξύτητα. Εξαιρετική ικανότητα παλαίωσης στη φιάλη.

Ένας μοναδικός αμπελώνας στο Barbaresco, το Darmagi είναι ο πρώτος αμπελώνας Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκε στο Πιεμόντε μετά τη Φυλλοξήρα. Ο πατέρας του Angelo, Giovanni Gaja, ονόμασε ακούσια αυτό το κρασί, όταν διακήρυξε, «Darmagi!» (Τι κρίμα!) στη διάλεκτο του Πιεμόντε, στην είδηση ότι το Cabernet Sauvignon φυτεύτηκε αντί του Nebbiolo. Ο αμπελώνας βρίσκεται προς τα νότια, καλύπτει έκταση 3 εκταρίων και έχει μέσο υψόμετρο 280μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Πραγματοποιείται ζύμωση και εκχύλιση για 3 εβδομάδες και παλαιώση του κρασιού, για 24 µήνες σε δρύινα βαρέλια.
Το κρασί διαθέτει σκούρο χρώμα, με πικάντικα αρώματα πάπρικας, γλυκόριζας, κασίς και λουλουδιών, ιδιαίτερα ιώδους απόχρωσης. Χαρακτηρίζεται από ευδιάκριτη δομή, με εκλεπτυσμένες τανίνες.

Ένα συναρπαστικό Barolo που εκφράζει τη δύναμη των αμπελώνων στη Serralunga και την κομψότητα αυτών της La Morra.
Τα σταφύλια από κάθε αμπελώνα υποβάλλονται ξεχωριστά σε ζύμωση, εκχύλιση και ωρίμανση σε δρυ για 12 μήνες. Στη συνέχεια αναμειγνύονται και ωριμάζουν σε δρυ για άλλους 18 μήνες.
To Dagromis αποτελεί μια έκφραση των δύο σπουδαίων terroir του Barolo, La Morra και Serralunga και συνδυάζει νότες από μικρούς κόκκινους καρπούς με έντονες ανθικές και βαλσαμικές νότες. Στο στόμα πλούσιο με εξαιρετική δομή και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Costa σημαίνει η πλευρά ενός λόφου και Russi ήταν το ψευδώνυμο του ηλικιωμένου αγρότη που εργαζόταν σε αυτόν τον αμπελώνα. Ο αμπελώνας Costa Russi βρίσκεται στην περιοχή του Barbaresco, στους πρόποδες ενός λόφου λίγο κάτω από το Sorì Tildìn. Ο προσανατολισμός του είναι νοτιοδυτικός και αποτελείται από συμπαγές αργιλώδες έδαφος. Καλύπτει έκταση 4,35 εκταρίων, με μέσο υψόμετρο τα 230 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και τα αμπέλια έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.
Πραγματοποιείται ζύμωση και εκχύλιση για περίπου τρεις εβδομάδες και ακολουθεί παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες.
Κομψό και απαλό από την πρώιμη ηλικία του, είναι ένα κρασί με γεμάτο σώμα, με μεγάλη δομή ταννινών και μήκος.

Ένα blend σταφυλιών από διαφορετικούς αμπελώνες, συμπεριλαμβανομένου του Rossj, τον οποίο η Lucia και ο Angelo ονόμασαν από τη δεύτερη κόρη τους, Rossana. Τα σταφύλια καλλιεργούνται στους αμπελώνες του Barbaresco και της Serralunga. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και ακολουθεί ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια για 9 μήνες. Αρώματα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών με μια νότα μελιού. Δυνατός χαρακτήρας, καλή οξύτητα, φρέσκια και παρατεταμένη επίγευση. Καλή δυνατόρτητα παλαίωσης σε φιάλη.

Το όνομα προέρχεται από το Alteni, μικρά πέτρινα τείχη που κάποτε περιέβαλλαν τα οικόπεδα, και το Brassica, κίτρινα λουλούδια που φυτρώνουν στους αμπελώνες την άνοιξη. Τα σταφύλια Sauvignon Blanc καλλιεργούνται στους αμπελώνες Barbaresco και Serralunga. Μετά τη ζύμωση, το κρασί ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Ευχάριστο αρωματικό προφίλ με φρουτώδεις νότες: γκρέιπφρουτ, παπάγια, αχλάδι με άνθη και νότες μπαχαρικών. Ισορροπημένο σώμα, καθορισμένη δομή και μεγάλη φρεσκάδα. Εξαιρετική ικανότητα παλαίωσης στη φιάλη.

Το Barbaresco είναι το κορυφαίο κρασί του Οινοποιειου GAJA που παράγεται αδιάλειπτα από το 1859. 14 ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στους δήμους Barbaresco και Treiso με την μέση ηλικία των αμπελιών να είναι τα 50 χρόνια. Η γη καλύπτει 21,4 εκτάρια και έχει υψόμετρο 250-330 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα σταφύλια από κάθε αμπελώνα υφίστανται ξεχωριστά ζύμωση, διαβροχή και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Στη συνέχεια αναμιγνύονται και ωριμάζουν περαιτέρω σε δρύινα βαρέλια για 12 επιπλέον μήνες.
Η ποικιλία Nebbiolo επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις μικρές διαφορές που εντοπίζονται στους διάφορους τύπους εδάφους. Το μείγμα των σταφυλιών από 14 αμπελώνες τονίζει τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών terroirs και δημιουργεί ένα σύνθετο και ισορροπημένο κρασί. Εκφραστικό αρωμτικό προφίλ, με κόκκινα φρούτα και λουλούδια να πρωταγωνιστούν και ντελικάτα μπαχαρικά και ορυκτές νότες, να συνυπάρχουν στο υπόστρωμα. Η δομή είναι πυκνή αλλά κομψή και έχει μια παρατεταμένη επίγευση με εκλεπτυσμένες τανίνες, που γοητεύει. Κάθε GAJA Barbaresco είναι η πιστή έκφραση του έτους παραγωγής και είναι επιδέχεται μακρόχρονη παλιώση στη φιάλη.