



Ο Angelo Gaja ξεκίνησε το πιο απαιτητικό του έργο το 1996, με την αγορά γης στο Bolgheri (Alta Maremma). Αυτή η γη είναι τώρα το σπίτι του οινοποιείου Ca'Marcanda. Η ανακάλυψη του καλύτερου terroir ήταν δυνατή, χάρη στους τελευταίους χάρτες οριοθέτησης της γης, οι οποίοι υποδείκνυαν την ειδική αμπελουργική καταλληλότητα των αργιλοασβεστολιθικών εδαφών στη βάση των Metalliferous Hills. Τα εδάφη που βρίσκονται εκεί, διατηρούν το νερό και τα μέταλλα, τα οποία επιβραδύνουν την ωρίμανση των σταφυλιών και έχουν ως αποτέλεσμα φρέσκα κρασιά, με ωραία υψηλή οξύτητα. Τελικά, εντοπίστηκε η μοναδική έκταση στην περιοχή αυτή που δεν ήταν φυτεμένη με αμπέλια και μετά από αμέτρητες συναντήσεις με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες (18 συνολικά), οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στα τέλη του 1996.
Το όνομα Ca'Marcanda εμπνεύστηκε από μια έκφραση της διαλέκτου του Πιεμόντε που μεταφράζεται ως «το σπίτι των ατελείωτων διαπραγματεύσεων». Η μη καλλιεργημένη αυτή έκταση, παρείχε στην οικογένεια Gaja την μοναδική ευκαιρία να σχεδιάσει ένα οινοποιείο σε ανέγγιχτη γη.
Για την οικογένεια Gaja, το Bolgheri αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή της ιταλικής οινοποίησης. Μικρότερο και νεότερο από το Langhe, η ανοιχτή και δυναμική στάση του Bolgheri, το κλίμα, το έδαφος και η ιστορία του το έχουν καταξιώσει.
Οι πρώτοι αμπελώνες στο Ca'Marcanda φυτεύτηκαν το 1996 και η κατασκευή του νέου κελαριού ξεκίνησε το 1998. Εμπνευσμένο από την ανέγγιχτη ομορφιά της γύρω περιοχής, το κελάρι χτίστηκε υπόγεια, καθιστώντας το σχεδόν αόρατο με γυμνό μάτι. Καλύπτεται με πέτρες που βρέθηκαν κάτω από το έδαφος κατά τη διάρκεια της εκσκαφής και περιβάλλεται από 350 ώριμα ελαιόδεντρα, μια άλλη τοπική βλάστηση, έτσι ώστε να εναρμονίζεται άψογα με το φυσικό περιβάλλον.
Η αμπελουργική περιοχή του Μπολγκερί καλύπτει 1370 εκτάρια κατά μήκος της ακτής της Τοσκάνης. Κέρδισε τη φήμη της στη δεκαετία του 1980 για την παραγωγή σύνθετων και κομψών ερυθρών κρασιών κατάλληλων για τη διατροφή.
Το Bolgheri έχει ένα τυπικό μεσογειακό θαλάσσιο κλίμα που χαρακτηρίζεται από συνεχή φωτεινότητα λόγω της εγγύτητάς του στη θάλασσα και μια συνεχή αύρα.
Το κτήμα Ca'Marcanda περιλαμβάνει δύο τύπους εδάφους. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα, το λευκό έδαφος, πλούσιο σε ασβεστόλιθο και βότσαλα, ενισχύει την πολυπλοκότητα και το βάθος του κρασιού. Εν τω μεταξύ, τα σκούρα εδάφη, που αποτελούνται από άργιλο και οξείδιο του σιδήρου, προσδίδουν στο κρασί έντονες φρουτώδεις νότες και συγκέντρωση.

Οι ετικέτες Ca'Marcanda θυμίζουν συμβολικά την προοπτική που σχεδιάζεται από τον περίφημο δρόμο με τα κυπαρίσσια που οδηγεί στην πόλη Bolgheri, όπου τα δέντρα τέμνονται με τον ορίζοντα. Για τον Gaja, αυτή η λεωφόρος είναι ένα ανθρωπογενές φυσικό μνημείο, σύμβολο μιας φωτισμένης προσέγγισης της περιοχής, που δείχνει σεβασμό και μακροπρόθεσμη προοπτική για τις μελλοντικές γενιές.
Οι ετικέτες Ca'Marcanda μοιάζουν επίσης με πεταλούδα, σύμβολο της κομψότητας και της χάρης που επιδιώκουν στα κρασιά τους. Η πεταλούδα, ικανή να μεταμορφώνεται από κάμπια, σε χρυσαλλίδα, στο πιο κομψό και θαυμάσιο έντομο που υπάρχει, συμβολίζει επίσης τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευση που απαιτούνται για να υλοποιηεθεί ένα έργο.

Το όνομα Camarcanda προέρχεται από μια έκφραση της διαλέκτου του Πιεμόντε, η οποία μεταφράζεται ως «σπίτι των ατελείωτων διαπραγματεύσεων» και αναφέρεται στις πολλές συζητήσεις του Angelo Gaja με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της γης με σκοπό την αγορά της. Μετά από πολλές συναντήσεις, ο Gaja απέκτησε τη γη το 1996. Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε λευκό έδαφος πλούσιο σε ασβεστόλιθο, πηλό και πέτρες. Η σύσταση του εδάφους συμβάλλει καθοριστικά στη δομή και την πολυπλοκότητα του κρασιού. Οι δύο ποικιλίες, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, ζυμώνονται και εκχυλίζονται χωριστά για περίπου 15 ημέρες. Μετά από 18 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, αναμειγνύονται και στη συνέχεια παλαιώνουν για άλλους 12 μήνες στη φιάλη, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Εκφραστικό κρασί, με όμορφο αρωματικό προφίλ, με νότες λουλουδιών, κόκκινων φρούτων και ριζών, χαρακτηριστικές των μεσογειακών φυτών να κυριαρχούν. Στο στόμα στρογγυλό, με πυκνή υφή, απαλές τανίνες και αξιοσημείωτο μεταλλικό χαρακτήρα. Ωραία επίγευση που διαρκεί.

Magari είναι μια ιταλική έκφραση που σημαίνει: «Μακάρι να ήταν αλήθεια...!», «Μακάρι...!». Περιέχει μια δόση νοσταλγίας που συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους να χαμογελούν.
Οι αμπελώνες βρίσκονται στο Bolgheri και διαθέτουν σκουρόχρωμα χώμα πόύσιο σε άργλιο.
Οι τρεις ποικιλίες ζυμώνουν και εκχυλίζονται ξεχωριστά για περίπου 15 ημέρες. Μετά από 12 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, αναμειγνύονται και στη συνέχεια παλαιώνουν για μερικούς μήνες στη φιάλη ,πριν κυκλοφορήσουν. Εκφραστικό αρωματικό προφίλ, με νότες από κόκκινα φρούτα και αρωματικά βότανα που είναι χαρακτηριστικά της μεσογειακής θαμνώδους βλάστησης και συναντόνται στην περιοχή, καθώς και θαλάσσιες νότες. Γεμάτο και απαλό στόμα, με ευχάριστη ένταση.

Το όνομα θυμίζει την ιταλική λέξη promessa (υπόσχεση), που σημαίνει υπόσχεση. Πρόκειται για μια αναφορά στη δέσμευση της οικογένειας Gaja να δημιουργήσει ένα πολύτιμο έργο στην Τοσκάνη. Οι αμπελώνες βρίσκονται στην περιοχή Carducciarea και είναι φυτεμένοι σε σκουρόχρωμα εδάφη πλούσια σε φυσικούς πόρους.ωΗ ζύμωση και ηπαλαίωση λαμβάνουν χώρα αρχικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές και στη συνέχεια σε δρύινα βαρέλια. Η κομψότητα και η στρογγυλότητα του Merlot και του Syrah συνδυάζονται με την ουσιαστική αυστηρότητα του Sangiovese. Αρμονικό και απολαυστικό από την αρχή, έχει δυνατότητα παλαίωσης 8-10 ετών.

Το Vistamare που σημαίνει «θέα στη θάλασσα» θυμίζει την ευθυμία των ηλιόλουστων ημερών στις ιταλικές ακτές.
Οι αμπελώνες βρίσκονται σε μια πλαγιά, με θέα την ακτή του Τυρρηνικού πελάγους, επωφελούμενη από την ηλιοφάνεια και τη θαλάσσια αύρα.
Το κρασί ζυμώνεται και παλαιώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και βαρέλια.
Οι φρέσκες και βοτανικές νότες του Vermentino συνδυάζονται με την πολυπλοκότητα και τη στρογγυλότητα του Viognier, ενώ το Fiano προσθέτει μια λουλουδάτη και βοτανική νότα στο αρωματικό μπουκέτο. Η μύτη είναι έντονη και εκφραστική, με το ροδάκινο, το βερίκοκο, το φασκόμηλο να πρωταγωνιστούν και θαλάσσιες νότες να έρχονται στο υπόστρωμα. Το ίδιο αρωματικό προφιλ συναντάμε και στο στόμα, αποκαλύπτοντας μια φρέσκια, στρογγυλεμένη και παρατεταμένη γεύση.