



Το Domaine Vacheron συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία κτήματα του Sancerre, γνωστό για τα λευκά και ερυθρά Sancerre που προσφέρουν εξαιρετική καθαρότητα και τυπικότητα.Το κτήμα έχει μετατραπεί πλήρως σε βιοδυναμική καλλιέργεια, πιστοποιημένο από τη Biodyvin το 2005.
Οι Jean-Dominique και Jean-Laurent Vacheron, έχοντας κληρονομήσει μερικά από τα πιο περιζήτητα αμπελοτόπια της ονομασίας προέλευσης, εφαρμόζουν μια Βουργουνδική προσέγγιση στην οινοποίηση του Sancerre. Κάθε αμπελοτόπι οινοποιείται ξεχωριστά, με τα χαρμάνια να διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά.
Σχεδόν όλοι οι αμπελώνες του Vacheron βρίσκονται σε σκληρό, μεταλλικό έδαφος από πυριτόλιθο (flint). Ο μεγαλύτερος στόχος του κτήματος είναι να αναδείξουν αυτή τη μοναδική εδαφική ιδιότητα. Το “βασικό” Sancerre blanc προέρχεται από αμπέλια που είναι φυτεμένα στη γραμμή ρήγματος ανάμεσα στον πυριτόλιθο και τις Caillottes (σκληρά θραύσματα ασβεστόλιθου).
Σήμερα, οι Jean-Dominique και Jean-Laurent καλλιεργούν 34 εκτάρια Sauvignon Blanc και 11 εκτάρια Pinot Noir. Ξεκινώντας με μερικές σειρές αμπελιών στον διάσημο αμπελώνα Les Romains, το κτήμα έχει αρχίσει να αποκτά σταδιακά μικρές εκτάσεις σε μερικά από τα πιο περιζήτητα lieu-dits της ονομασίας προέλευσης, όπως τα Guigne Chèvre, En Grands Champs, Paradis και Chambrates.

Με κελάρια που βρίσκονται στη γοητευτική πόλη Sancerre, στην κορυφή του λόφου, οι Jean-Laurent και Jean-Dominique Vacheron, διαθέτουν αμπελώνες κυρίως στο ανατολικό τμήμα της πολής σε σκληρά, πυριγενή εδάφη, καθώς και μικρότερες εκμεταλλεύσεις σε μαλακότερα ασβεστολιθικά και αργιλικά εδάφη. Τα σταφύλια από το οποία παράγεται, προέρχονται από αμπελώνες με μέσο όρο ηλικίας τα 30-50 έτη και αντιπροσωπέυουν και τα δύο είδη terroirs. Σε αυτό ακριβώς οφείλεται ο μοναδικός χαρακτήρας αυτού του λεπτού, ορυκτού και απόλυτα ισορροπημένου κρασιού. Είναι ένα από τα λίγα κτήματα της περιοχής Sancerre που ο τρύγος γίνεται εξ ολοκλήρου με το χέρι. Αυτό το κρασί ζυμώνεται με γηγενείς ζύμες και παλαιώνει σε δεξαμενή για τουλάχιστον 4 μήνες πριν από την εμφιάλωση.
Λαμπερό, ανοιχτό κίτρινο στην όψη, με ευχάριστα φρουτώδη και λουλουδάτα αρώματα, νότες βοτάνων και εσπεριδοειδών, με κυρίαρχα το γκρέιπφρουτ και το ξύσμα λεμονιού, και ελαφρώς πικάντικες αποχρώσεις πιπεριού. Έχει ορυκτές πινελιές και όγκο παρουσιάζοντας μέτριο σώμα που υποστηρίζεται από μια καλή οξύτητα.