



Η οικογένεια Σπυρόπουλου διατηρεί στενούς δεσμούς με το αμπέλι και το κρασί από το 1860. Οι αμπελώνες της οικογένειας βρίσκονται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Αρχαίας Μαντινείας, σε υψόμετρο 650 μέτρων, καθώς και στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας. Πυρήνας του οινοποιείου ο αυστηρός, τυπικός, πέτρινος αρκαδικός πύργος που κυριαρχεί στο μοντέρνο κτίριο.
Έχουν περάσει 34 χρόνια από την ίδρυση του κτήματος Σπυρόπουλος, έχοντας βρεθεί μπροστάρης στην επανάσταση του Ελληνικού κρασιού. Μάλιστα για την εποχή του θεωρήθηκε πιονέρος σε πολλά “μέτωπα” αφού ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε σε βάθος και πλάτος με την βιολογική καλλιέργεια, προσέφερε ροζέ από Μοσχοφίλερο, αλλά και αφρώδες με την μέθοδο Charmat από την ίδια ποικιλία.
Αν και στην συνείδηση του κόσμου το όνομα Σπυρόπουλος έχει ταυτιστεί με το ποιοτικό κρασί, για χρόνια η ιστορική οινοποιία δεν ακολούθησε τους φρενήρεις ρυθμούς της εξέλιξης του εγχώριου κρασιού.
Όμως, η αλλαγή γενεάς με την μετάβαση από τον Νώντα Σπυρόπουλο στην κόρη του Κωνσταντίνα, φαίνεται ότι φέρνει ήδη μια νέα πνοή που ξεκινά από τις νέες, μοντέρνες ετικέτες. Με το μαύρο να κυριαρχεί και τα ασπρόμαυρα σκίτσα να παραπέμπουν στην ιστορία αλλά και την ταυτότητα των 2 οινοποιείων, η γκάμα του κτήματος κερδίζει δίχως αμφιβολία τις εντυπώσεις.

Η προσεκτική καλλιέργεια, η συγκομιδή και η οινοποίηση του Μοσχοφίλερου και του Ροδίτη, από ορεινούς αμπελώνες της Αρκαδίας και της Κορινθίας αντίστοιχα, τους επιτρέπουν να εκφραστούν με ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο. Εκφραστικό, με έντονο αρωματικό προφίλ και νότες τροπικών φρούτων και ανθέων να πρωταγωνιστούν. Νότες φλούδας λεμονιού, ροδοπέταλων και ώριμου ροδάκινου, έρχονται σε δεύτερο πλάνο. Ένα κρασί με εξαιρετική φρεσκάδα και εκρηκτική οξύτητα, καθαρό στόμα και δροσερή επίγευση.

Προέρχεται από το συνδυασμό του ελληνικού Αγιωργήτικου, με τις διεθνείς ποικιλίες Syrah και Cabernet Sauvignon. Πραγματοποιείται κλασσική ερυθρή οινοποίηση με εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, διατηρώντας τον φρέσκο χαρακτήρα του. Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους και φρεσκοτριμμένα πιπέρια, κυριαρχούν σε μύτη και στόμα, ενώ η τραγανή οξύτητα ισορροπεί τέλεια με τις μαλακές τανίνες.

Το χρώμα του είναι λαμπερό αχνοκιτρινο. Το πολύπολοκο αρωματικό του μπουκέτο αναδύει ανθικά αρώματα, γιασεμιού, αγιοκλήματος και τριαντάφυλλου που συνδιάζονται υπέροχα με φρουτένια αρώματα ξινόμηλου, βερίκοκου, πεπονιού και λεμονιού και πλαισιώνονται από ιδιαίτερες νότες βοτάνων και μαστίχας. Στο στόμα ιδιαίτερα στρογγυλό, με εξαιρετική ισορροπία αρωμάτων και οξύτητας. Η σύντομη παραμονή του σε βαρέλι, μας προσφέρει ένα κρασί με σώμα και λιπαρότητα.

Παράγεται από επιλεγμένα σταφύλια βιολογικής γεωργίας της ποικιλίας Μοσχοφίλερο, του οικογενειακού αμπελώνα, στην ορεινή ζώνη της Μαντινείας. Πραγματοποιείται προζυμωτική εκχύλιση, ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες και ωρίμανση σε λεπτές οινολάσπες. Λαμπερό, με λευκοκίτρινο χρώμα και γκρι ανταύγειες που γίνονται απαλό ροζ κατά την παλαίωση της φιάλης. Λεμονανθοί, περγαμόντο και τριαντάφυλλο συνθέτουν το αρωματικό προφίλ, ενώ στο στόμα η εκρηκτική οξύτητα ισορροπεί με την δομή του για να εκπλήξει ευχάριστα.

Λαμπερό κίτρινο με γκρι αποχρώσεις. Αρώματα περγαμόντου, γιασεμιού και πυρηνόκαρπων φρούτων, με διακριτική παρουσία δρυός. Μέτριο σώμα, έντονη οξύτητα, ορυκτός χαρακτήρας και μακρά επίγευση. Μια πρωτοποριακή Μαντινεία με δυναμικό παλαίωσης, που συνδυάζει την τυπικότητα της ζώνης με την πολυπλοκότητα της βαρελάτης οινοποίησης.

Προέρχεται από το συνδυασμό των ποικιλιών Μοσχοφίλερο και Αγιωργήτικο, από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας. Πραγματοποιείται μακρά προζυμωτική κρυοεκχύλιση και αργή ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να πάρουμε ένα κρασί με ελαφρί ελαφρύ κοραλί χρώμα. Ωραίο μπουκέτο σε μύτη και στόμα, χαρίζει νότες από γλυκό τριαντάφυλλο και κομψά τροπικά φρούτα, με νότες καραμέλας και φράουλας στο υπόστρωμα. Στο στόμα στρογγυλό και ισορροπημένο με μια γοητευτική αίσθηση φρεσκάδας, που του χαρίζει ζωντάνια.

Ένα ροζέ κρασί όψιμου τρύγου, από ένα και μόνο αμπελοτόπι, που παράγεται από άγριες ζύμες, παραμένει για λίγο με τις οινολάσπς και παραμένει γι αμικρό χρονικό διάστημα σε δρύινα βαρέλια. Ένα ροζέ κρασί με ιδιαίτερο χρακατήρα αλλά εντυπωσιακό από την πρώτη ματια. Λαμπερό ροδί χρώμα και έντονο χαρακτήρα τριαντάφυλλου, τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα, σε συνδυασμό με αρώματα εσπεριδοειδών που φέρνουν έντονα ροζ grapefruit.

Χαρακτήρας φρέσκου Αγιωργίτικου από ιδιόκτητους αμπελώνες στον κάμπο της Νεμέας. Έντονο πορφυρό χρώμα και ιδιαίτερα ξεκάθαρα κόκκινα φρούτα στην μύτη που πλαισιώνονται από διακριτικά δευτερογενή αρώματα. Σώμα με καλή δομή και λεπτές τανίνες. Κατάλληλο για κάθε εποχή και για κατανάλωση ελαφρώς δροσερό.

Αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειάς του Κτήματος να προστατεύσει και να αναδείξει το Αγιωργίτικο, ενώ παράγεται αποκλειστικά από επιλεγμένα σταφύλια βιολογικής γεωργίας των ιδιόκτητων αμπελώνων της αρχαία Νεμέας.Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο με βιολετί αντάγειες. Ένα γενναιόδωρο αρωματικό μπουκέτο που αναδύει αρώματα κόκκινων φρόυτων, όπως κεράσι και μπαχαρένια αρώματα μοσχοκάρυδου, μπαχαριού και κεδρόμηλου, με έντονες νότες πιπεριού και βανίλιας. Αυτό το ώριμο, μεσογειακό, βελούδινο, λιπαρό και πυκνό κρασί, ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με αποτέλεσμα μία μακρά και πικάντικη επίγευση.

Από σταφύλια Βιολογικής καλλιέργειας των αμπελώνων του Κτήματος στη Νεμέα. Η ποικιλία αγιωργίτκο (γνωστή και σαν Μαύρο Νεμέας, Μαυρούδι Νεμέας), είναι μία από τις πιο εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών και χαρακτηρίζεται από πλούσια, βελούδινη γεύση.
Η οινοποίηση γίνεται προσεκτικά και στη συνέχεια παλαιώνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 L, για 20 μήνες. Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο. Έχει πλούσια γέυση, γεμάτο στόμα και το μπουκέτο του αναδύει αρώματα κόκκινων φρούτων με διακριτές νότες ξύλου, βανίλιας και μπαχαρικών.

Κλασσική ερυθρή οινοποίηση μακράς εκχύλισης, με ωρίμανση σε λεπτές λάσπες. Το χρώμα του ειναι βαθύ πορφυρό. Στην μύτη συναντάμε πολύπλοκα αρώματα γλυκών μπαχαρικών, καπνού και ξύλου. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, ώστε να μην μειωθεί ο μεστός και πληθωρικός χαρακτήρας του κρασιού, που παλαιώνει σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια, για περίπου 12 μήνες, στα κελάρια του οινοποιείου της Νεμέας.

Από επιλεγμένο αμπελοτόπι και βιολογική καλλιέργεια, το πρώτο αφρώδες του κτήματος οινοποιείται με τη μέθοδο της Καμπανίας και παραμένει 36 μήνες στις οινολάσπες. Λαμπερό κίτρινο με γκρι αποχρώσεις, λεπτές φυσαλίδες, αρώματα δυόσμου, μελιού, μπριός και βερίκοκου. Μέτριο σώμα, χαμηλό dosage, επίγευση με διάρκεια και φινέτσα.

To χρώμα του είναι λαμπερό αχνοκίτρινο. Έχει έντονο αρωματικό μπουκέτο, που αναδύει νότες πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών, μπανάνας και τριαντάφυλλου. Οι φυσσαλίδες είναι επίμονες και συνεχείς, δίνοντας φρεσκάδα και μία μακρά αίσθηση δροσιάς.

Η φρεσκάδα και η αρωματική πολυπλοκότητα του Μοσχοφίλερου εγκλωβίζονται μέσα στις φυσαλίδες του αφρώδους αυτού οίνου, με τα αρώματα των ζυμών να συμπληρώνουν ιδανικά, αυτά του τριαντάφυλλου και των εσπεριδοειδών. Το λαμπερό ροζέ χρώμα, το πλούσιο αρωματικό μπουκέτο και η έντονη, φρουτώδη επίγευση, σίγουρα θα σας συγκινήσουν.