



"Τα ποιοτικά κρασιά είναι μία ιδεολογία, πρέπει να σου αρέσει και να έχεις ένα κοινό. Είναι σαν τους φίλους του καλού θεάτρου, της καλής μουσικής, λίγοι και καλοί… και το κρασί είναι κι αυτό ένα πολιτιστικό γεγονός."
Θανάσης Παρπαρούσης
H Oινοποιία Παρπαρούση ιδρύθηκε το 1974 από τον οινολόγο Θανάση Παρπαρούση και τη σύζυγο του Βάσω, με στόχο την παραγωγή εμφιαλωμένων ποιοτικών κρασιών.
Η δεύτερη γενιά συμμετέχει ενεργά, με την Εριφύλη και τη Δήμητρα στην αμπελουργία, οινοποίηση και παραγωγή.
Το οινοποιείο βρίσκεται στα Μποζαίτικα της Πάτρας όπου η οινοποίηση, η ωρίμανση, η παλαίωση και η εμφιάλωση λαμβάνουν χώρα. Για την ωρίμανση και παλαίωση χρησιμοποιούνται νέα Γαλλικά βαρέλια. Η πλειονότητα των κρασιών παράγονται από ιδιόκτητους αμπελώνες στη Μόβρη Αχαΐας και στα Μποζαΐτικα της Πάτρας.
Πρωταρχικός στόχος η ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών ποικιλιών που η δυναμική τους, τους επιτρέπει να ενταχθούν επάξια στην παγκόσμια οινική παλέτα.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι λευκές ποικιλίες Σιδερίτης, Ασύρτικο, Μοσχάτο Ρίου Πατρών και οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη.

Βιολογικό κρασί από την ποικιλία Σιδερίτης, που καλλιεργείται σε ιδιόκτητους αμπελώνες της Δυτικής Αχαΐας. Πραγματοποιείται κλασική λευκή οινοποίηση και το κρασί διατηρεί το φρέσκο και δροσερό χαρακτήρα του. Λαμπερό στην όψη, με πρασινοκίτρινο χρώμα. Εκφραστικά, πλούσια και έντονα φρουτώδη και ανθικά αρώματα κυριαρχούν σε μύτη και στόμα. Η λεμονάτη αίσθηση στο στόμα ολοκληρώνει το σύνολο και παραμένει μέχρι την ευχάριστη επίγευσή του.

Βιολογικό λευκό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αθήρι, που καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος, στο άκρο ενός δάσους ευκαλύπτων στη Δυτική Αχαΐα. Πραγματοποιείται κλασσική λευκή οινοποίηση και ακολουθεί πεντάμηνη παραμονή με τις οινολάσπες. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκφραστικό κρασί, με λαμπερό ανοιχτό κίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες. πράσινες ανταύγειες. Γοητευτικό και φρέσκο στην μύτη, με απαλά αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και πιπεράτο χαρακτήρα. Γεμάτο στο στόμα, με φρουτώδεις γεύσεις, όπου κυριαρχεί το μάνγκο, σπινθηροβόλα οξύτητα με ελαφρές νότες αλμύρας και ορυκτότητας στην επίγευση.

Μονοποικιλιακό Ασύρτικο από ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος στη Δυτική Αχαΐα. Πραγματοποιείται κλασσική λευκή οινοποίηση και ακολουθεί εξάμηνη παραμονή με τις φίνες οινολάσπες. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και εκφραστικό μπουκέτο αρωμάτων. Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και ανθικές νότες κυριαρχούν στην μύτη στόμα και ακολουθούν μέχρι το πληθωρικό στόμα, με την αξιοδημείωτη οξύτητα. Ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.

Βιολογικό ροζέ κρασί από την ποικιλία Σιδερίτης, που καλλιεργείται στον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος, στη Δυτική Αχαΐα. Χαρακτηρίζεται από ανοιχτό, γοητευτικό ροζέ χρώμα και αναδύει λεπτά αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους. Ίδια αρωματική παλέτα και στο στόμα, με ευχάριστη γεύση, τραγανή οξύτητα και μια μιεταλλική αίσθηση που το απογειώνει.

Προέρχεται από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο (75%) και Μαυροδάφνη (25%) που καλλιεργούνται στο Γυμνό Νεμέας και στη Δυτική Αχαΐα αντίστοιχα. Πραγματοποείται κλασσική ερυθρή οινοποίηση, εκχύλιση 20 ημερών και ακολουθεί παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Λαμπερό, με ελκυστικό βαθυκόκκινο χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Πολύπλοκο αρωματικό προφίλ, με νότες βιολέτας, ώριμου κερασιού, μπαχαρικών και νότες βανίλιας να κυριαρχούν. Γεμάτο στο στόμα, στρογγυλό και ισορροπημένο, με βελούδινες τανίνες και ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.

Από σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργήτικο, όπως μαρτυρά και η Ονομασία Προέλευσης, που καλλιεργούνται σε αμπελώνες στο Γυμνό Νεμέας, σε υψόμετρο 600μ. Πραγματοποιείται κλασική ερυθρή οινοποίηση και στη συνέχεια παραμονή για δύο χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Χαρακτηρίζεται από λαμπερό, βαθυκόκκινο χρώμα, με ρουμπινί ανταύγειες, Εκφραστικό στην μύτη, με πολύπλοκο αρωματικό προφίλ και νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας να κυριαρχούν. Γεμάτο στο στόμα και στρογγυλό, με βελούδινες τανίνες και τα αρώματα της μύτης να ακολουθούν μέχρι την γοητευτική, απαλή του επίγευση.

Από το συνδυασμό των ποικιλιών Αγιωργίτικο (95%), Μαυροδάφνη (3%) και Μαυρούδια (2%). Μετά την οινοποίηση ακολουθεί παραμονή σε δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια. Ελκυστικό στην όψη, με βαθυκόκκινο χρώμα και ρουμπινί ανταύγειες. Εκφραστικό αρωματικό προφίλ, με νότες κόκκινων φρούτων, καπνού, μπαχαρικών και νότες βανίλιας στο υπόστρωμα. Γεμάτο και πολύπλοκο στο στόμα, με στρογγυλό σώμα, βελούδινες τανίνες και μακριά φρουτώδη και πιπεράτη επίγευση.

Εκφραστικό ερυθρό κρασί από την ποικιλία Μαυροδάφνη, που καλλιεργείται στους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος, στη Δυτική Αχαϊα. Μετά την αλκοολική ζύμωση, παραμένει για δύο χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Όμορφο βαθυκόκκινο χρώμα και ωραία εκφραστική προσωπικότητα. Αναδύει αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών. Γεμάτο σώμα, με ισορροπημένη οξύτητα και βελούδινες τανίνες, χαρίζει στον ουρανίσκο τα αρώματα της μύτης, που διαρκούν μέχρι την επίγευση.

Οίνος φυσικώς γλυκός από Μοσχάτο μικρόρωγο που καλλιεργείται σε ιδιόκτητους αμπελώνες στο Προάστιο (Μποζαΐτικα) Πάτρας. Προέρχεται από λιαστά σταφύλια και πραγματοποιείται κλασική λευκή οινοποίηση για την παραγωγή του. Γοητευτικό από την πρώτη ματιά, εντυπωσιάζει με το λαμπερό, χρυσό του χρώμα. Πολύπλοκο και εκφραστικό τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα. Νότες εσπεριδοειδών, ώριμων λευκόσαρκων φρούτων και μελιού κυριραχούν, σε ένα στρόγγυλο και ισορροπημένο σύνολο με τη γλύκα να πρωταγωνιστεί και την οξύτητα να την ισορροπεί. Πλούσιο, με μακριά επίγευση.

Η Μαυροδάφνη Πατρών είναι το σήμα κατατεθέν της Οινοποιίας Παρπαρούση, ένας φυσικός γλυκύς οίνος με τεράστια ιστορία και αναγνωρισιμότητα. Προέρχεται από τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Πατρών (75%) και Κορινθιακή σταφίδα (25%) και παράγεται όπως όλοι οι ενισχυμένοι οίνοι. Στην αρχή πραγματοποιείται η κλασική ερυθρή οινοποίηση, η οποία διακόπτεται με την προσθήκη αποστάγματος οίνου δικής τους παραγωγής. Το υψηλό αλκοόλ και τα ζύμωτα σάκχαρα που παραμένουν στο κρασί, χαρίζουν όλη τη δομή και τη γλύκα στο κρασί. Ακολουθεί παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 21 χρόνια, αποκτώντας την πολυπλοκότητα που το χαρακτηρίζει. Λαμπερό στην όψη, με ελκυστικό πορφυρό χρώμα, αναδύει αρώματα αποξηραμένων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, κυρίως κανέλα και γαρίφαλλο, με νότες σοκολάτας και βανίλιας στο υπόστρωμα. Πικάντικο αλλά και μεταξένιο, με τις φίνες τανίνες να εξισορροπούν τη γλυκύτητα. Κομψό, ισορροπημένο και πολύπλοκο, με βάθος και πληθωρικότητα.