



Κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, η Σάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πατρίδα του αρχαίου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας, είναι διάσημη παγκοσμίως για τις μοναδικές φυσικές της ομορφιές, την ιστορία της και, φυσικά, το κρασί της. Το νησί έχει μία απίστευτη οινική κληρονομιά 3000 ετών.
Η ιστορία του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (Ε.Ο.Σ.ΣΑΜΟΥ) ξεκινά το 1934, μετά από επανειλημμένες κινητοποιήσεις των αγροτών της Σάμου Η. πορεία του, απέδειξε ότι η «ένωση» αυτή των αμπελουργών ήταν μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί αλλά και την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών.
Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται σχεδόν όλο το σύνολο της οινικής παραγωγής του νησιού. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, με σεβασμό στην παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.
Το Μοσχάτο Σάμου έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως συμβαίνει διεθνώς με τις πιο εκλεκτές ποικιλίες. Για αυτούς τους λόγους, το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ) με το όνομα «Samos».
Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των τιμητικών απονομών και διακρίσεων.

Ένας λευκός ξηρός ποικιλιακός οίνος, διαχρονικής αξίας και σταθερής ποιότητας, με εκλεπτυσμένο αρωματικό χαρακτήρα και γεύση αξέχαστη. Προέρχεται από την ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο, από ορεινούς αμπελώνες της Αμπέλου, σε υψόμετρο 900 και πλέον μέτρων. Στην όψη έχουμε ένα κιτρινωπό ανοιχτόχρωμο κρασί, με αρώματα ροδοπέταλου, βερίκοκου και λεμονιού να κατακλύζουν τη μύτη . Ένα κρασί με φινετσάτο χαρακτήρα, όπου τα φρουτώδη και ανθικά αρώματα του μοσχάτου εκφράζονται εκλεπτυσμένα. Γεύση ντελικάτη και ελαφριά, με γλυκύτητα που σε κερδίζει με δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητική διάρκεια.

Η ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο καλλιεργείται στη Σάμο εδώ και αιώνες και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία, την παράδοση και την οινική κουλτούρα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Προέρχεται από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες στοιβαγμένους σε πεζούλες ξερολιθιάς και δίνει κρασιά αρωματικά με όμορφο γευστικό προφίλ. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι.

Λευκό ημίξηρο κρασί από Μοσχάτο Σάμου, που "μιλάει" στη γλώσσα όλου του κόσμου. Ένα κρασί που αποτυπώνει στην ετικέτα του τη σημερινή Βαβέλ, τη συνύπαρξη διαφορετικών λαών και εθνικοτήτων με κοινό γνώμονα την απόλαυση. Τα αρώματα στο συγκεκριμένο κρασί είναι φρέσκα αλλά και ώριμα με φρούτα όπως βερίκοκα, μήλα και εσπεριδοειδή. Ένα ημίξηρο κρασί που δίνει έναν εξωτικό χαρακτήρα από μπανάνα, λίτσι και ανανάς. Γενικά είναι ένα κρασί με έντονα αλλά αρμονικά φρουτώδη αρώματα, μαλακή και βελούδινη γεύση και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Το Samena, προερχόμενο από πεδινούς αμπελώνες, είναι ένα κρασί με ανοιχτόχρωμο κίτρινο λαμπερό χρώμα και διακριτικά ανθώδη αρώματα, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με τα αρώματα του σταφυλιού. Ανοιχτόχρωμο κίτρινο, λαμπερό χρώμα και διακριτικά ανθώδη αρώματα, που δεν επισκιάζονται από εκείνα του μοσχάτου. Στο στόμα, είναι ένα κλασικά μεσογειακό κρασί, που εκφράζεται με πάχος και λιπαρότητα.

Από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 600 μ. Ένα κρασί με λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα και έντονο αρωματικό, εκφραστικό και ορυκτό χαρακτήρα. Είναι γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας, που ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, ακολλάριστο και δίχως προσθήκη θειώδους.

Από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Άμπελος. ‘Ενα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Έχει 12μηνη ωρίμανση σε δεξαμενή και βαρέλι. Αρώματα από νεράντζι, ώριμο βερίκοκο, μέλι, αρώματα φρυγανιάς και αμυγδάλου, εντυπωσιάζουν στην μύτη. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, ακολλάριστο και δίχως προσθήκη θειώδους.

Από προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας σε υψόμετρο 450 μ. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους. Διαθέτει λαμπερό λευκό αχυρόξανθο χρώμα. Ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Η ευγενής οξείδωση δίνει αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ στο στόμα ξεδιπλώνεται ο κομψός, μαλακός και στρογγυλός χαρακτήρας του.

“Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, αναγνωρίζοντας την αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος της Σάμου, της αμπελουργικής παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης, αναδεικνύει την ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα και τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά, έναν από τους εμβληματικούς αμπελουργούς του, στους οποίους η γνώση της αμπελοκαλλιέργειας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης να προστατεύσει και να προάγει αυτήν ακριβώς την πατρογονική κληρονομιά, δημιούργησε και κυκλοφορεί έναν ιδιαίτερα προικισμένο οίνο με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη».”
Η αρχικά βοτανική μύτη εξελίσσεται σε πιο σύνθετα αρώματα από ξύσμα πορτοκαλιού, εξωτικών μπαχαρικών, βουτύρου και μπριός, καθώς το κρασί ανοίγει στο ποτήρι. Στο στόμα, γήινες, πιπεράτες και πικάντικες νότες δένουν αρμονικά με τη ζεστή λιπαρότητα και τα πολύπλοκα αρώματα. Ορυκτώδης έκφραση εκπλήσσει με το εύρος του, τη φινέτσα και τη διάρκεια της επίγευσης.

Ροζέ ημίξηρο κρασί από το συνδυασμό των γηγενών ποικιλιών Φωκιανό, Αυγουστιάτης και Μοσχάτο Σάμου, που "μιλάει" στη γλώσσα όλου του κόσμου. Ένα κρασί που αποτυπώνει στην ετικέτα του τη σημερινή Βαβέλ, τη συνύπαρξη διαφορετικών λαών και εθνικοτήτων με κοινό γνώμονα την απόλαυση. Λαμπερό στην όψη, μαγνητίζει το βλέμα με το απαλό σομόν χρώμα του και τις νεανικές βιολετί ανταύγειες. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αγριοκέρασα και οι λεμονανθοί.

Ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs και είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου. Προέρχεται από μικρόρωγο λευκό Μοσχάτο, που καλλιεργείται σε ημιορεινές και ορεινές αναβαθμίδες. Λαμπερό και σαγηνευτικό στην όψη, διαθέτει ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και αναδύει αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, υπερβολικά ώριμου πεπονιού και νύξεις καραμέλας βουτύρου. Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του ακούγονται νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθών

Έχει ερυθρό χρώμα και από το πλούσιο σώμα του αναδύονται αρώματα μοσχάτου, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, μελιού, κεριού και λιβανιού εξαιτίας της παλαίωσής του. Στο στόμα παρουσιάζεται αρκετά γλυκό ισορροπώντας ανάμεσα σε αρώματα παλαίωσης και αποξηραμένων φρούτων. Η γεύση του είναι μαλακή, με μακρά διάρκεια.

Ο σημαντικότερος πρεσβευτής των κρασιών της ΕΟΣ Σάμου, το «Samos Grand Cru» προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια και είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel. Φυσικός γλυκύς, μερικώς ενισχυμένος. Το Grand Cru διακρίνεται για το λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα του, που θυμίζει τοπάζι και τον αρωματικό του πλούτο που συνδυάζει τις μνήμες του σταφυλιού με τα αρώματα της κονφιτούρας εξωτικών φρούτων. Στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό με απόλυτα ισορροπημένη οξύτητα.

Παράγεται από αμπελώνες βιολογικής γεωργίας και έχει ιδιαίτερα λαμπερό κιτρινοχρυσαφί χρώμα. Επικρατούν αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου και κομπόστας φρούτων. Το κομψό και αρμονικό στόμα του, με τις γλυκιές νότες μοσχάτου να πρωταγωνιστούν, είναι τοποθετημένο σε ένα αρωματικό φόντο ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών. Μαλακό στο στόμα, με τη γλύκα να ισορροπεί εξαιρετικά με την οξύτητα. Μακριά επίγευση που διαρκεί.

Παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, ένα εξαιρετικά ισορροπημένο και φινετσάτο γλυκό κρασι, με λαμπερό και γοητευτικό βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Πολύπλοκο και εκφραστικό στην μύθτη, αναδύει νότες μελιού, κερήθρας καραμέλας βουτύρου και γλυκού του κουταλιού σταφύλι, με νύξεις κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών να τις συμπληρώνουν. Στο στόμα, διατηρεί τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης όπως αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας. Πλούσιο και στρογγυλό με μακριά επίγευση.

Ένα διαφορετικό γλυκό κρασί από το Συνεταιρισμό Σάμου. Προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Μασχάτο, που καλλιέργουνται σε ξερικούς, ημιορεινούς αμπελώνες, με χαμηλή στερμματική απόδοση. Πρόκειται για ένα μερικώς ενισχυμένο κρασί, καθώς κατά την αλκοολική ζύμωση προστίθεται αλκόολη, με φρέσκο αρωματικό χαρακτήρα. Λαμπερό στην όψη, με ελκυστικό χρυσαφί χρώμα. Αναδύει τα πρωτογενή αρώματα του σταφυλιού, κυρίως λουλουδιών, φρέσκων φρούτων και μελιού, ενώ στο στόμα είναι μαλακό, με τη γλυκύτητα να ισορροπρί εξαιρετικά με την οξύτητα, σε ένα σύνολο με μακρά επίγευση.

Όπως μαρτυρά και η ετικέτα, πρόκειται για ένα κρασί που έχει παλαιώσει με την μέθοδο solera. Προέρχεται από την ποικιλία Μοσχάτο και συγκεριμένα από blend πέντε διαφορετικών εσοδειών, 10ετούς παλαίωσης. Το σύστημα αυτό στηρίζεται σε ένα σύστημα αποθήκευσης, σύμφωνα με το οποίο ομάδες βαρελιών σε σχήμα πυραμίδας αλληλοσυμπληρώνονται και επαναγεμίζονται κάθε φορά που ένα μέρος αφαιρείται από το τελευταίο στη σειρά βαρέλι, προς εμφιάλωση.
Το υπέροχο κρασί Samos Solera, του Συνεταιρισμού Σάμου, είναι ένα Blend οκτώ διαφορετικών εσοδειών ξεκινώντας από τρεις εσοδείες της δεκαετίας του 70, οι οποίες βρίσκονται στις ταβέρνες του Συνεταιρισμού και σε βαρέλια χωρητικότητας 2.500 λίτρων. Ακολουθούν δύο εσοδείες της δεκαετίας του 80 σε βαρέλια 500 λίτρων και στο τέλος εμπλουτίζουν με δύο εσοδείες της δεκαετίας του 90 σε βαρέλια 500 λίτρων ,το κρασί που συμπληρώνει την απώλεια από την εμφιάλωση είναι Άνθεμις 2016. Η διάταξη Solera του Συνεταιρισμού αποτελείται από 8 ξύλινα βαρέλια των 500 λίτρων
Το αρωματικό του δυναμικό είναι εξαιρετικά δυνατό και πολυσύνθετο, περιλαμβάνοντας αρώματα ξηρών καρπών (καρύδι), ξηρών φρούτων (δαμάσκηνο, σταφίδα και πολύ έντονα σύκο), φρούτων (κυδώνι, χουρμά, βύσσινο, περγαμόντο), αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, λιβάνι), σοκολάτας, καραμέλας, μελάσας, πετιμεζιού, καφέ, καπνού και μελιού. Η γεμάτη ,βελούδινη γεύση και πλούσια παχύρρευστη υφή του, λόγω της έντονης συμπύκνωσης, εκδηλώνει τον πλούτο των συστατικών του ισορροπώντας άψογα με την διακριτική οξύτητά του.

Το «Samos 1963» είναι κομμάτι της ελληνικής οινικής ιστορίας αφού μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο , ανασύρει μνήμες γεύσεις και αρώματα της δεκαετίας του '60. Ένα εξαιρετικό δείγμα του φοβερού δυναμικού παλαίωσης των μοσχάτων της Σάμου, που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Λαμπερό, κεχριμπαρένιο στην όψη, αντανακλά την παλιώση που έχει υποστεί. Πολύπλοκο, εκφραστικό με μοναδικό πλούτο σε μύτη και στόμα. Αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μπαχαρικών, πετιμεζιού, καπνού, μελιού, ξηρών καρπών και αποξηραμένων σύκων συνθέτουν ένα πολυδιάστατο σύνολο. Τα χρόνια ζωής του να του προσδίδουν ανεκτίμητη ποιότητα αλλά και μια πρωτόγνωρη φρεσκάδα, η οποία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τον πλούτο των πυκνών αρωμάτων, που πλαισιώνουν τη μοναδική του γεύση.
Ένας ανεκτίμητος υγρός θησαυρός σε μπουκάλι, από μια χρονιά-σταθμό!

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου με τη μακρά οινική παράδοση, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δημιούργησαν τα πρώτα στην ελληνική παραγωγή κρασιά Kosher Mevushal. Παράγονται υπό αυστηρή παρακολούθηση όλων των φάσεων παραγωγής σύμφωνα με κανόνες που τα καθιστούν σύμφωνα με τον εβραϊκό διαιτητικό νόμο των Κosher/Mevushal προϊόντων, καθιστώντας τα συνώνυμα της υψηλής ποιότητας, παγκοσμίως
Ένα κρασί με φινέτσα, όπου το μπουκέτο από φρουτώδη και ανθικά αρώματα εκφράζεται με εκλεπτυσμένο τρόπο. Λαμπερό, ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, με έντονη μύτη που αναδεικνύει τα ανθικάαρώματα του Μοσχάτου, με δελεαστικές νότες από πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο και λεμόνι. Απαλό και εκλεπτυσμένο στον ουρανίσκο, με δροσιστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Σερβίρεται παγωμένο.

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου με τη μακρά οινική παράδοση, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δημιούργησαν τα πρώτα στην ελληνική παραγωγή κρασιά Kosher Mevushal. Παράγονται υπό αυστηρή παρακολούθηση όλων των φάσεων παραγωγής σύμφωνα με κανόνες που τα καθιστούν σύμφωνα με τον εβραϊκό διαιτητικό νόμο των Κosher/Mevushal προϊόντων, καθιστώντας τα συνώνυμα της υψηλής ποιότητας, παγκοσμίως. Αρώματα βατόμουρου και φράουλας κυριαρχούν στην εκφραστική του μύτη, συνοδευόμενα από ξεκάθαρες νότες σοκολάτας, βανίλιας και ψημένου φουντουκιού. Σώμα μέτριο προς γεμάτο, σαρκώδες, με ζωηρή οξύτητα, όπου οι γεύσεις των μούρων συμπληρώνονται από πολύπλοκες, πιπεράτες νότες και πρωταγωνιστούν μέχρι την μακριά, βελούδινη και πικάντικη επίγευση.

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου με τη μακρά οινική παράδοση, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δημιούργησαν τα πρώτα στην ελληνική παραγωγή κρασιά Kosher Mevushal. Παράγονται υπό αυστηρή παρακολούθηση όλων των φάσεων παραγωγής σύμφωνα με κανόνες που τα καθιστούν σύμφωνα με τον εβραϊκό διαιτητικό νόμο των Κosher/Mevushal προϊόντων, καθιστώντας τα συνώνυμα της υψηλής ποιότητας, παγκοσμίως Λαμπερό στυν όψη, με ωραίο αρωματικό προφίλ, με νύξεις από βερίκοκο, μαρμελάδα και ώριμο πεπόνι να κυριαρχούν. Στον ουρανίσκο, εντυπωσιάζει με την έκρηξη γεύσεων, και τις νότες από ξηρούς καρπούς, τροπικά φρούτα, μέλι και καραμέλα βουτύρου που πρωταγωνιστούν και παραμένουν μέχρι την μακριά του επίγευση.
Ένα κλασικό επιδόρπιο κρασί, που σερβίρεται ιδανικά παγωμένο.