



Ένα απομακρυσμένο νησί. Ένα απρόβλεπτο κλίμα. Μια κοινότητα που έμαθε να ευημερεί εδώ.
Κάθε στοιχείο του Islay είναι ένας αγαπητός και αληθινός φίλος του Laphroaig.
To αποστακτήριο του Laphroaig, ιδρύθηκε από τον Donald και Alexander Johnston το 1815, στο ανεμοδαρμένο νησί Islay, στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Για περίπου 200 χρόνια, μία μικρή ομάδα αφοσιωμένων νησιωτών, δουλεύουν με πάθος για την δημιουργία, όπως θεωρείται, του πιο ιδιαίτερου single malt στον κόσμο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, μπορεί να άλλαξαν τα πρόσωπα, αλλά η αφοσίωση στις παραδοσιακές δεξιότητες και στην ποιότητα παρέμεινε σταθερή.
Laphroaig στα Σκωτικά γαελικά, σημαίνει “beautiful hollow by the broad bay”, κάτι απόλυτα ρεαλιστικό, αφού από τις αρχές της λειτουργίας του, η πηγή νερού του αποστακτήριου είναι το γρανιτένιο λεκανοπέδιο ανάμεσα στους λόφους Kilbride. To νερό που ρέει μέσα από τους σκληρούς βράχους, παραμένει ελεύθερο από ανεπιθύμητα ιχνοστοιχεία, μαλακό και τυρφώδες-τέλεια πρώτη ύλη για την δημιουργία ουίσκι!
Το ρεύμα Kilbride θεωρείται η αιμοδοσία του Laphroaig. Όχι μόνο λειτουργεί ως ψυκτικό μέσο κατά τη διαδικασία παρασκευής του ουίσκι, αλλά αυτή η πολύτιμη, θολή υδάτινη οδός συμβάλλει επίσης στη χαρακτηριστική γεύση του Laphroaig. Όταν ταξιδεύει από την υπερχείλιση του φράγματος Kilbride στο αποστακτήριο, περνάει πάνω από τυρφώνες, χαρακτηριστικοί της γης του Islay. Aυτοί οι τυρφώνες αποτελούνται κυρίως από αποσυντεθειμένα φύκια και ρείκια, τα οποία περνάνε και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του whisky.
Κάθε τύρφη έχει μοναδική σύνθεση. Του Laphroaig είναι ένα μεθυστικό μείγμα από ρείκια, λειχήνες, φύκια, και βρύα, που αποσυντέθηκαν με την πάροδο των αιώνων. Πιστεύεται μάλιστα, ότι υπάρχει ακόμη ένα άγγιγμα ηφαιστειακού υπολείμματος από τον σχηματισμό του νησιού πριν από 60.000 χρόνια.
Πώς λοιπόν μπαίνουν όλα αυτά τα γευστικά προφίλ στο whisky; Απλά καίνε την τύρφη σε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας έναν κρύο καπνό που αρωματίζει το κριθάρι. Είναι αυτή η διαδικασία που ευλογεί το Laphroaig με μια τυρφώδη χροιά, που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα whisky.

Με ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παγκόσμιο Club φανατικών οπαδών, είναι και αυτό ένα από τα μεγάλα single malts που παράγονται στο νησί Islay. Κατά την διαδικασία δημιουργίας του Laphroaig, βύνη κριθαριού τοποθετείται πάνω σε φωτιά από τύρφη. Αυτός ο καπνός που υπάρχει μόνο στο νησί Islay, δίνει στο Laphroaig την ιδιαίτερη γεύση του. Θεωρείται η επιτομή της ισορροπίας μεταξύ καπνού, ιωδίου, τύρφης και βαρελιού.
Το ιδανικό είναι να το απολαύσετε σκέτο με λίγες σταγόνες δροσερού νερού. Αφήστε το πικάντικο γήινο άρωμα του και την γεύση του κριθαριού να γεμίσουν τον ουρανίσκο σας.Είναι τόσο μοναδική η γεύση του όσο και το ίδιο το νησί.
Μύτη: Καπνός, φύκια και νότες γλυκύτητας, τύρφη, ιώδιο, ανθός αλατιού, κουμαρόμελο.
Στόμα: Μεστό, αργό, με γλυκύτητα που ξαφνιάζει. Στοιχεία αλατιού και τύρφης, βανίλιας, ιωδίου, καπνού και δέρμα
Επίγευση: Μεγάλγης διάρκειας, με γλυκιά χροιά και διακριτικές νύξεις βοτάνων, καπνού και μπαχαρικών.

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το Laphroaig Select, προέρχεται από την προσεκτική επιλογή αποσταγμάτων από διαφορετικά βαρέλια. Συγκεκριμένα ο Master Distiller του αποσταγματοποιείου, επιλέγει προσεκτικά, αποστάγματα ωριμασμένα σε βαρρέλια που περιείχαν πριν Oloroso sherry, Pedro Ximinez και bourbon whiskey πρώτης γέμισης, για να δημιουργήσει αυτό το ξεχωριστό μείγμα. Η τελική ωρίμαση πραγματοποείται σε νέα βαρέλια από αμερικάνικη δρυ, γεγονός που προσθέτει έντονη γεύση. τελική ωρίμανση σε νέα, αμερικανική δρυ - μια σπανιότητα στην παραγωγή σκωτσέζικου ουίσκι - η οποία προσθέτει έντονη γεύση». Όσο σπάνιος είναι ο τρόπος που παράγεται, τόσο πολύπλοκος είναι και ο χαρακτήτας του.
Μύτη: Έντονη και εκφραστική με την τύρφη να πρωταγωνιστεί και ώριμα κόκκινα φρούτα να συνυπάρχουν στο υπόστρωμα.
Στόμα: Πλούσιο, με μια γλυκιά αίσθηση στην αρχή, την οποία διαδέχονται οι κλασικές ξηρές, τυρφώδεις νότες. Τα αρώματα κόκκινων φρούτων ακολουθούν κι εδώ, και νότες μπαχαρικών και βανίλιας τα συμπληρώνουν.
Επίγευση: Μεγάλης διάρκειας και απολαυστικά έντονη. Ανθικές νότες, ίχνη εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών πρωταγωνιστούν.

Το Quarter Cask είναι ο μικρότερος τύπος βαρελιού, συνήθως ένα τέταρτο του μεγέθους ενός κανονικού βαρελιού. Σε τέτοια μικρά βαρέλια ωριμάζει το συγκεκριμένο whisky και για αυτό μπορούμε να πούμε με σιγουριά οτι τα μεγαλύτερα βαρέλια δεν σημαίνουν και καλύτερη γεύση. Η απόδειξη είναι το Laphroaig Quarter Cask, εμπνευσμένο από την παλιά παραδοσιακή μέθοδο μεταφοράς ουίσκι, με τα άλογα μεταφοράς. Το μικρότερο μέγεθος, σημαίνει ότι το απόσταγμα έχει μεγαλύτερη επαφή με το ξύλο, ενισχύοντας έτσι τις φυσικές γεύσεις του αποστάγματος, που ωριμάζει για πρώτη φορά σε πρώην βαρέλια Bourbon. Ένα μαλακό και βελούδινο single malt γεμάτο απροσδόκητες ζωντανές νότες, πλούσια γεύση και άρωμα.
Μύτη: Αποχρώσεις καρύδας, μπανάνας και βανίλιας συμπληρώνουν τις έντονες νότες τύρφης.
Στόμα: Εκφραστικό, πολύπλοκο, με βάθος και ένταση. Τα καπνιστά στοιχεία εδώ συνυπάρχουν με μια εκπληκτική απαλή γλυκύτητα, που το καθιστά μοναδικό. Η τύρφη δεν του λείπει, αντικατοπτρίζοντας την περιοχή του Islay με τον καλύτερο τρόπο.
Επίγευση: Μεγάλης έντασης και διάρκειας, με τα μπαχαρικά και τα καπνιστά στοιχεία να υπερισχύουν.

Αν εμφιαλώναμε την ιστορία του θρυλικού laphroaig, σίγουρα θα παίρναμε το Laphroaig Lore. Κάθε γουλιά αφηγείται την ιστορία των αποσταγματοποιών και των blenders μέσα στους αιώνες. Πρόκειται για την πιο πλούσια και σύνθετη έκφραση του Laphroaig. Αξιοποιεί κάθε κληροδοτημένη πληροφορία και ακουμπάει πάνω στην παράδοση για να δημιουργήσει ένα λεπτομερές, ισχυρό και μοναδικό ουίσκι. Παράγεται με τεχνικές και δεξιότητες που αναπτύχθηκαν μέσα στους τοίχους του αποστακτηρίου. προστατευμένες και πολύ καλά φυλασσόμενες. Ένα πολύπλοκο blend από single malts που έχουν παλαιώσει από 7 έως 21 χρόνια. Zωντανός και πολύπλοκος χαρακτήρας που προέρχεται από την ωρίμαση, σε πρώην βαρέλια Bourbon, ευρωπαϊκής δρυός και Oloroso sherry, μαζί με βαρέλια quarter. Κάθε γουλιά, σας στέλνει σε ένα ταξίδι σε διαφορετικές εποχές του νησιού Islay, αποκαλύπτοντας ισχυρά αρώματα καπνού και τύρφης, με τη χαρακτηριστική θαλάσσια αύρα να ακολουθεί.
Μύτη: Πικάντικο σύνολο, με αρώματα τύρφης, στάχτης και σοκολάτας να κυριαρχούν. Διακριτικές φρουτώδεις νύξεις, με τη χαρακτηριστική του Islay υφάλμυρη αίσθηση.
Στόμα: Πλούσιο, δυνατό και ζωηρό σύνολο, με νότες πικρής σοκολάτας και στάχτης και πικάντικη αίσθηση με κυριάρχο το τσίλι.
Επίγευση: Ξηρή επίγευση με παρατεταμένη γλυκιά χροιά.

Ένα ντελικάτο blend από single malts που παλαιώνουν σε τέσσερα διαφορετικά είδη ξύλινων βαρελιών. Το αποτέλεσμα; Ένα whisky με γεμάτο σώμα πολύπλοκη, πλούσια γεύση και βελούδινη υφή. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Laphroaig "Η ιστορική μας παράδοση στην απόσταξη δεν θα υπήρχε χωρίς λίγη φαντασία. Τώρα το εξαιρετικά απαλό Laphroaig® Four Oak ανοίγει το δικό του μονοπάτι." Για αυτή τη μοναδική εμφιάλωση, επιλέχθηκε ένα μείγμα από single malts που ωρίμασαν σε βαρέλια που περιείχαν Bourbon, βαρέλια quarter του 19ου αιώνα και βαρέλια από αμερικάνικη και ευρωπαϊκή δρυ, για μια βελούδινη υφή. Οι διαφορετικοί τύποι βαρελιών είναι και αυτοί που καθορίζουν τον ελκυστικό του χαρακτήρα.
Μύτη: Τα γλυκά αρώματα βανίλιας, οι φαρμακευτικές νύξεις και οι νότες καπνού, τύρφης και φυκιών συνθέτουν ένα άκρως εντυπωσιακό σύνολο, που εμπλουτίζεται με νότες καβουρδισμένου καφε.
Στόμα: Στρογγυλό, με βελούδινη υφή και φρέσκα αρώματα. Καπνός, βανίλια και μπισκότο συνυπάρχουν με αρώματα φρούτων και ξηρών καρπών.
Επίγευση: Μεγάλης διάρκειας, με πρωταγωνιστή τον καπνό, νότες γλυκόριζας και μια υφάλμυρη αίσθηση στο τελείωμα.

Το Elements 1.0 είναι ένα premium single malt με γεύσεις πικάντικου πιπεριού, καμένου ανανά και πικάντικης γλυκόριζας. Η πρώτη κυκλοφορία της νέας σειράς Elements που γιορτάζει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην παρασκευή ουίσκι και προαναγγέλλει μια νέα εποχή πειραματισμού με την έκθλιψη και τη ζύμωση. Έχουμε τρία πειράματα συγκεντρωμένα σε μία έκφραση - τη χρήση ενός θολού γλεύκους, δύο νέες δεξαμενές ζύμωσης και τη χρήση 100% βύνης Islay. Παρασκευάζεται σε δύο μεγέθη κάδου πολτοποίησης και με δύο τύπους γλεύκους, θολό και ημιθολό. Από τις ζυμώσεις, βγαίνει πάντα ημίθολος μούστος, ο οποίος δίνει στο απόσταγμα τη φρουτώδη γεύση . Αυτή τη φορά, τράβηξαν επίσης τον θολό μούστο, για να προσθέσουν πραγματικά περισσότερη τύρφη και φαινολικά στοιχεία στις νότες τροπικών φρούτων. Την 55ωρη ζύμωση αυτού του ουίσκι επέβλεψε προσωπικά ο διευθυντής του αποστακτηρίου Barry MacAffer, και σύμφωνα με τα δικά του λόγια είναι ένα συναρπαστικό, πολύπλκο, πειραματικό Laphroaig, που ωρίσμασε σε ex-bourbon βαρέλια.
Μύτη: Έντονη και εκφραστική με νότες από αλμυρό και καπνιστό μπέικον, κάρβουνο και ξύλο, που συνυπάχρουν με αρώματα γλυκιάς μαρμελάδας φράουλας και μαγειρεμένου ανανά.
Στόμα: Πικάντικη και πιπεράτη γεύση, με νότες τροπικών φρούτων που ακολουθούνται από γαρύφαλλο και γλυκόριζα.
Επίγευση: Θερμή, ξηρή και καπνιστή, με τύρφη και γλυκά μπαχαρικά σε πρώτο πλάνο.