



Το Domaine Vacheron συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία κτήματα του Sancerre, γνωστό για τα λευκά και ερυθρά Sancerre που προσφέρουν εξαιρετική καθαρότητα και τυπικότητα.Το κτήμα έχει μετατραπεί πλήρως σε βιοδυναμική καλλιέργεια, πιστοποιημένο από τη Biodyvin το 2005.
Οι Jean-Dominique και Jean-Laurent Vacheron, έχοντας κληρονομήσει μερικά από τα πιο περιζήτητα αμπελοτόπια της ονομασίας προέλευσης, εφαρμόζουν μια Βουργουνδική προσέγγιση στην οινοποίηση του Sancerre. Κάθε αμπελοτόπι οινοποιείται ξεχωριστά, με τα χαρμάνια να διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά.
Σχεδόν όλοι οι αμπελώνες του Vacheron βρίσκονται σε σκληρό, μεταλλικό έδαφος από πυριτόλιθο (flint). Ο μεγαλύτερος στόχος του κτήματος είναι να αναδείξουν αυτή τη μοναδική εδαφική ιδιότητα. Το “βασικό” Sancerre blanc προέρχεται από αμπέλια που είναι φυτεμένα στη γραμμή ρήγματος ανάμεσα στον πυριτόλιθο και τις Caillottes (σκληρά θραύσματα ασβεστόλιθου).
Σήμερα, οι Jean-Dominique και Jean-Laurent καλλιεργούν 34 εκτάρια Sauvignon Blanc και 11 εκτάρια Pinot Noir. Ξεκινώντας με μερικές σειρές αμπελιών στον διάσημο αμπελώνα Les Romains, το κτήμα έχει αρχίσει να αποκτά σταδιακά μικρές εκτάσεις σε μερικά από τα πιο περιζήτητα lieu-dits της ονομασίας προέλευσης, όπως τα Guigne Chèvre, En Grands Champs, Paradis και Chambrates.

Παλαιωμένο σε γαλλικά βαρέλια 5 ετών για 12 μήνες, το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, με αποτέλεσμα την τέλεια πολυπλοκότητα. Η μύτη αποκαλύπτει έντονα αρώματα λευκού ροδάκινου και φλούδας λεμονιού, ενώ στο στόμα αποκαλύπτονται νότες λεμονιού και lime, συνοδευόμενες από μια ευχάριστη μεταλλικότητα χάρη στο πυριτικό έδαφος που είναι τόσο χαρακτηριστικό της περιοχής. Στη γεύση, είναι πλούσιο, με γεύσεις λεμονιού και λάιμ, που προσδίδουν φρεσκάδα και ένταση, παραμένοντας ταυτόχρονα ισχυρό και ισορροπημένο.

Με κελάρια που βρίσκονται στη γοητευτική πόλη Sancerre, στην κορυφή του λόφου, οι Jean-Laurent και Jean-Dominique Vacheron, διαθέτουν αμπελώνες κυρίως στο ανατολικό τμήμα της πολής σε σκληρά, πυριγενή εδάφη, καθώς και μικρότερες εκμεταλλεύσεις σε μαλακότερα ασβεστολιθικά και αργιλικά εδάφη. Τα σταφύλια από το οποία παράγεται, προέρχονται από αμπελώνες με μέσο όρο ηλικίας τα 30-50 έτη και αντιπροσωπέυουν και τα δύο είδη terroirs. Σε αυτό ακριβώς οφείλεται ο μοναδικός χαρακτήρας αυτού του λεπτού, ορυκτού και απόλυτα ισορροπημένου κρασιού. Είναι ένα από τα λίγα κτήματα της περιοχής Sancerre που ο τρύγος γίνεται εξ ολοκλήρου με το χέρι. Αυτό το κρασί ζυμώνεται με γηγενείς ζύμες και παλαιώνει σε δεξαμενή για τουλάχιστον 4 μήνες πριν από την εμφιάλωση.
Λαμπερό, ανοιχτό κίτρινο στην όψη, με ευχάριστα φρουτώδη και λουλουδάτα αρώματα, νότες βοτάνων και εσπεριδοειδών, με κυρίαρχα το γκρέιπφρουτ και το ξύσμα λεμονιού, και ελαφρώς πικάντικες αποχρώσεις πιπεριού. Έχει ορυκτές πινελιές και όγκο παρουσιάζοντας μέτριο σώμα που υποστηρίζεται από μια καλή οξύτητα.

Τα ξαδέλφια Vacheron κατέχουν στην ιδιοκτησία τους, 1 εκτάριο αμπέλου στο αμπελοτόπι με τα μοναδικά χαρακτηριστικά, το Le Paradis. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά με νότιο προσανατολισμό και ρηχά ασβεστολιθικά εδάφη. Το έδαφος είναι τόσο λεπτό και φτωχό που οι ρίζες των αμπελιών αναπτύσσονται βαθιά στις σχισμές του πετρώματος που βρίσκεται από κάτω. Το Le Paradis είναι μια πρόσκληση στη φρεσκάδα και την κομψότητα. Παράγεται από τα καλύτερα σταφύλια και σαγηνεύει με το λαμπερό του χρώμα και τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, όπου έντονα αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και καθαρής μεταλλικότητας πρωταγωνιστούν. Γεμάτο στο στόμα με ορυκτές νότες και υψηλή οξύτητα που χαρίζει φρεσκάδα.

Το Les Romains είναι ένα αμπελώνας, με αμμώδες terroir που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της περιοχής του Sancerre. Εδώ τα εδάφη έχουν μεγάλη ομοιότητα με το terroir στην απέναντι όχθη του ποταμού Loire, στο Pouilly-Fumé. Στη σύνθεσή του θα βρούμε πηλό με ασβεστόλιθο και πυριτική άμμο, στοιχεία που συμβάλλουν στην ιδιαίτερη ορυκτώδη γεύση και το χαρακτήρα των κρασιών. Στο Sancerre Les Romains, υπάρχει μια συγκεκριμένη καπνιστή νότα, που υποστηρίζεται από μια πικάντικη και λεπτή φρουτώδη γεύση εσπεριδοειδών, με πρωταγωνιστή το grapefruit. Λαμπερό στην όψη, με μέτριο αχυροκίτρινο χρώμα. Στην μύτη εκφραστικό, αγκαλιάζει την καπνιστή χροιά του με νότες από λευκόσαρκα φρούτα, μήλο και ξύσμα λάιμ, σε συνδυασμό με ίχνη ξύλου και βοτάνων. Στρογγυλό, κομψό, με μεταξένια υφή και διακριτική οξύτητα που το απογειώνει.

Το Guigne Chèvres είναι ένας αμπελώνας με βόρεια έκθεση και πολύπλοκο terroir, που αποτελείται από πυριτόλιθο πάνω από ένα ρηχό στρώμα ασβεστόλιθου και κόκκινου πηλού. Το κρασί που παράγεται εδώ είναι έντονο και νευρικό, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων. Με την πάροδο του χρόνου στο ποτήρι, αναδεικνύονται χαρακτηριστικά μεταλλικότητας από τον πυριτόλιθο. Η παλαίωσή του διαρκεί 12 μήνες σε μεγάλες, κάθετες δρύινες δεξαμενές Stockinger foudres. Λαμπερό στην όψη, με ελκυστικό αχυροκίτρινο χρώμα και χρυσαφένιες ανταύγειες. Πολύπλοκο και λεπτό στην μύτη, με φρουτώδη και και φυτικό χαρακτήρα. Νότες από πέτρα, αλάτι και ιώδιο συμπληρώνονται από ώριμα λευκόσαρκα φρούτα. Γεμάτο και έντονο στο στόμα, με τα αρώματα της μύτης να πρωταγωνιστούν και διακριτίκες νύξεις lime, μήλου, αχλαδιού και πιπεριού να τα συμπληρώνουν. Γοητευτικό, με μακριά επίγευση.