



Στους πρόποδες των Πιερίων και δίπλα στη λίµνη του Πολυφύτου, 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Kοζάνης, βρίσκεται το Bελβεντό, γραφική κωµόπολη της ∆υτικής Mακεδονίας
Στο Bελβεντό, όπως και σε όλη την Mακεδονία, η αµποελοκαλλιέργεια έχει βαθειές ρίζες και µακρόχρονη παράδοση. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, επηρεάζεται όμως σημαντικά από την γειτνίαση με τη λίμνη του Πολυφύτου και τη σταθερή παρουσία ανέμων.
Εκεί κοντά στη λίµνη, στη θέση παλαιού αµπελιού της οικογένειας Βογιατζή, δηµιουργήθηκε την περίοδο 1991-1994 ένας νέος, σύγχρονος αµπελώνας 30 στρεµµάτων, µε τοπικές και άλλες ποικιλίες και στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, τα οποία να συνδυάζουν ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα.
H οικογένεια Bογιατζή έχει την δική της ιστορία στο οινεµπόριο, που καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα, όταν µεγάλες ποσότητες οίνων της περιοχής Bελβεντού, µεταφέρονταν και πωλούνταν στην αναπτυσσόµενη, την περίοδο εκείνη, πόλη της Kατερίνης, όπου και εγκαταστάθηκε η οικογένεια, διατηρώντας οινοπωλείο-ουζερί µέχρι το 1992
Aπό την τρίτη γενιά, ο Γιάννης, µετά από σπουδές στην οινολογία στο Πανεπιστήµιο του Mπορντώ της Γαλλίας, και σηµαντική εµπειρία στην Eλληνική οινοπαραγωγή, µε τον αδελφό του Nίκο, µηχανολόγο και τον πατέρα τους Xαρίση, αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Bελβεντό δηµιουργώντας έναν νέο, ιδιόκτητο αµπελώνα. Την διαχείριση του οινοποιείου επι τόπου εξασκεί η χημικός - οινολόγος Ειρήνη Ζανδέ ενώ τους αμπελώνες φροντίζουν με πολλή προσοχή και αγάπη ο Νίκος και ο Δημήτρης.
“Λέω πως ένα κρασί είναι ένα δημιούργημα. Το φαντάστηκα... κάπως, και προσπάθησα να το δημιουργήσω...”
Γιάννης Βογιατζής.

Προέρχεται από τις ποικιλίες Chardonnay και Ασύρτικο, καθεμία από τις οποίες οινοποιείται ξεχωριστά και οι αναμίξεις γίνονται μετά την ολοκλήρωση των ζυμώσεων. Λαμπερό στην όψη, με αχυροκίτρινο χρώμα και έντονα φρουτώδη και ανθώδη αρώματα στη μύτη. Εξαιρετική γευστική ισορροπία, με τραγανή οξύτητα και φρεσκάδα, κομψότητα στο σύνολο και μεγάλη διάρκεια.

Γοητευτικό και απολαυστικό ροζέ κρασί, με λαμπερό ανοιχτό τριανταφυλλί. Αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων όπως φράουλα και κεράσι πρωταγωνιστούν, με νότες φυτικότητας και βοτάνων να τα συμπληρώνουν. Ένα κρασί με μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα, ευχάριστη αρωματική ένταση στο στόμα και δροσερή επίγευση που τονίζει τον χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας.

Οι ποικιλίες Ξινόμαυρο, Merlot και Cabermet Sauvignon συνθέτουν ένα καλοδομημένο και απολαυστικό κρασί με λαμπερό, βαθυκόκκινο ρουμπινί χρώμα. Στην μύτη χαρακτηρίζεται από ένα πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων που συνδυάζει τις πικάντικες νότες, με αυτές των ώριμων και αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, όπως το φραγκοστάφυλο και το βύσσινο. Ένα εξαιρετικά ισορροπημένο κρασί με φρουτώδεις εντυπώσεις στο στόμα, γεμάτο σώμα, με ώριμες και ολοκληρωμένες τανίνες και μεγάλης διάρκειας επίγευση στο τέλος

Μονοποικιλιακό Ασύρτικο, από επιλεγμένους αμπελώνες του Κτήματος. Μετά την αλκοολική ζύμωση, το 25% της παραγωγής μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια πρώτης και δεύτερης χρήσης, όπου αποζυμώνει και παραμένει για 3 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες του και συνεχές batonnage. Το άλλο 25% μεταφέρεται σε πήλινους αμφορείς όπου αποζυμώνει και παραμένει εκεί για 6 μήνες μαζί με τις λεπτές οινολάσπες του. Το τελικό χαρμάνι είναι μια ανάμιξη από 50% δεξαμενή, 25% δρύινα βαρέλια και 25% αμφορέα, γεγονός που χαρίζει στο κρασί τον μοναδικό, πολύπλοκο χαρακτήρα του. Λαμπερό στην όψη, με κίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Έντονα αρώματα που παραπέμπουν σε άνθη εσπεριδοειδών, ανανά και νότες μελιού. Γεμάτο σώμα, πλούσιο, καλά ισορροπημένο με την οξύτητα και το αλκοόλ του. Παρουσιάζει μακρά επίγευση.

Η Λάφιστα είναι ένα κρασί που προέρχεται από τις ποικιλίες Ξινόµαυρο και Μοσχόμαυρο. Πραγματοποιείται κλασική ερυθρή οινοποίηση, για την κάθε ποικιλία χωριστά και αναμειγνύονται κατά την διάρκεια της ωρίμανσης. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε δρύινα βαρέλια, όπου γίνεται η μηλογαλακτική ζύμωση και παραμένουν εκεί για ένα χρόνο. Ακολουθεί η εμφιάλωση και η παλαίωση στη φιάλη. Λαμπερό στην όψη είναι βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη παρουσιάζει αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, ροζ πιπεριού, γαρίφαλου και φυτικότητας, ενώ το στόμα είναι πλούσιο, στρογγυλό με χαρακτηριστική οξύτητα & καλά ισορροπημένες τανίνες.

Από τη γηγενή ποικιλία "Τσαπουρνάκος" ένα γοητευτικό ροζέ, με ωραίο γευστικό προφίλ. Ο Τσαπουρνάκος είναι ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στο Βελβεντό Κοζάνης, ανακαλύφθηκε από τον Γιάννη Βογιατζή και έχει αποδειχθεί οτι είναι κλώνος του Cabernet Franc. Λαμπερό στην όψη, με ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα που μαγνητλιζει το βλέμμα. Πλούσια μύτη που τη συνθέτουν αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και κεράσι, πλαισιωμένα από νότες φυτικότητας & βοτάνων. Ένα κρασί με μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα, ευχάριστη αρωματική ένταση στο στόμα και δροσερή επίγευση που τονίζει τον χαρακτήρα της ποικιλίας.

Από τη γηγενή ποικιλία "Τσαπουρνάκος" ένα γοητευτικό ερυθρό κρασί με ωραία προσωπικότητα και εκφραστικό γευστικό προφίλ. Ο Τσαπουρνάκος είναι ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στο Βελβεντό Κοζάνης, ανακαλύφθηκε από τον Γιάννη Βογιατζή και έχει αποδειχθεί οτι είναι κλώνος του Cabernet Franc. Σκούρο κόκκινο στο χρώμα, αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ στην μύτη. Νότες λουλουδιών και φρούτων όπως κόκκινο μούρο και εσπεριδοειδή κυριαρχούν στην μύτη, ενώ νύξεις μπαχαρικών, καπνού, βοτάνων και πικάντικα στοιχεία, τα συμπληρώνουν, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο μπουκέτο. Στο στόμα είναι μαλακό, με καλά δομημένες και ισορροπημένες τανίνες, στρογγυλό, πλούσιο, με μεγάλη αρωματική διάρκεια. Πολύ ελκυστικό κρασί, με ουσία και κομψότητα που αποτυπώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποικιλίας.

Από σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο, κλώνου που ευδοκιμεί στο Βελβεντό. Η σοδειά 2021 ήταν η πρώτη χρονιά που ένα μικρό ποσοστό της συνολικής ποσότητας ξεκίνησε τη ζύμωση με γηγενείς ζύμες ακολουθώντας την τεχνική “pied de cuve”. Μια μικρή ποσότητα σταφυλιών τρυγήθηκε και πατήθηκε αμέσως σε δεξαμενές στον αμπελώνα μας, αξιοποιώντας τον πληθυσμό των ζυμών που ενδημούν εκεί. Στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην δεξαμενή ζύμωσης όπου έλαβε χώρα η αλκοολική ζύμωση ολόκληρου του σταφυλοχυμού. Η εκχύλιση των συστατικών του φλοιού είναι προσεκτική και ο χρόνος εξαρτάται από την ωριμότητα της σοδειάς. Ο νέος οίνος μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου παραμένει εκεί για ένα χρόνο. Ακολουθεί η εμφιάλωση και η παλαίωση στο μπουκάλι. Στην όψη παρουσιάζει βαθύ πορφυρό χρώμα, ευγενές τυπικό άρωμα της ποικιλίας, που εμπλέκει την κλασσική ελιά - ντομάτα με αποξεραμένα φρούτα κεράσι -δαμάσκηνο, γήινες νότες και μπαχαρικά. Στο στόμα οι ενσωματωμένες τανίνες συνθέτουν ένα στιβαρό σώμα με ραχοκοκαλιά, αρμονία και πολύ μεγάλη διάρκεια. Ένα σαγηνευτικό κρασί, με τον αριστοκρατικό διακριτικό χαρακτήρα της ποικιλίας.