



Κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, η Σάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πατρίδα του αρχαίου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας, είναι διάσημη παγκοσμίως για τις μοναδικές φυσικές της ομορφιές, την ιστορία της και, φυσικά, το κρασί της. Το νησί έχει μία απίστευτη οινική κληρονομιά 3000 ετών.
Η ιστορία του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (Ε.Ο.Σ.ΣΑΜΟΥ) ξεκινά το 1934, μετά από επανειλημμένες κινητοποιήσεις των αγροτών της Σάμου Η. πορεία του, απέδειξε ότι η «ένωση» αυτή των αμπελουργών ήταν μια επιλογή στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί αλλά και την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών.
Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται σχεδόν όλο το σύνολο της οινικής παραγωγής του νησιού. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, με σεβασμό στην παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.
Το Μοσχάτο Σάμου έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως συμβαίνει διεθνώς με τις πιο εκλεκτές ποικιλίες. Για αυτούς τους λόγους, το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ) με το όνομα «Samos».
Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των τιμητικών απονομών και διακρίσεων.

Ένας λευκός ξηρός ποικιλιακός οίνος, διαχρονικής αξίας και σταθερής ποιότητας, με εκλεπτυσμένο αρωματικό χαρακτήρα και γεύση αξέχαστη. Προέρχεται από την ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο, από ορεινούς αμπελώνες της Αμπέλου, σε υψόμετρο 900 και πλέον μέτρων. Στην όψη έχουμε ένα κιτρινωπό ανοιχτόχρωμο κρασί, με αρώματα ροδοπέταλου, βερίκοκου και λεμονιού να κατακλύζουν τη μύτη . Ένα κρασί με φινετσάτο χαρακτήρα, όπου τα φρουτώδη και ανθικά αρώματα του μοσχάτου εκφράζονται εκλεπτυσμένα. Γεύση ντελικάτη και ελαφριά, με γλυκύτητα που σε κερδίζει με δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητική διάρκεια.

Η ποικιλία Άσπρο Μοσχάτο καλλιεργείται στη Σάμο εδώ και αιώνες και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία, την παράδοση και την οινική κουλτούρα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Προέρχεται από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες στοιβαγμένους σε πεζούλες ξερολιθιάς και δίνει κρασιά αρωματικά με όμορφο γευστικό προφίλ. Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι.

Τα αρώματα στο συγκεκριμένο κρασί είναι φρέσκα αλλά και ώριμα με φρούτα όπως βερίκοκα, μήλα και εσπεριδοειδή. Ένα ημίξηρο κρασί που δίνει έναν εξωτικό χαρακτήρα από μπανάνα, λίτσι και ανανάς. Γενικά είναι ένα κρασί με έντονα αλλά αρμονικά φρουτώδη αρώματα, μαλακή και βελούδινη γεύση και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Το Samena, προερχόμενο από πεδινούς αμπελώνες, είναι ένα κρασί με ανοιχτόχρωμο κίτρινο λαμπερό χρώμα και διακριτικά ανθώδη αρώματα, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με τα αρώματα του σταφυλιού. Ανοιχτόχρωμο κίτρινο, λαμπερό χρώμα και διακριτικά ανθώδη αρώματα, που δεν επισκιάζονται από εκείνα του μοσχάτου. Στο στόμα, είναι ένα κλασικά μεσογειακό κρασί, που εκφράζεται με πάχος και λιπαρότητα.

Από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 600 μ. Ένα κρασί με λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα και έντονο αρωματικό, εκφραστικό και ορυκτό χαρακτήρα. Είναι γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας, που ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, ακολλάριστο και δίχως προσθήκη θειώδους.

Από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Άμπελος. ‘Ενα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Έχει 12μηνη ωρίμανση σε δεξαμενή και βαρέλι. Αρώματα από νεράντζι, ώριμο βερίκοκο, μέλι, αρώματα φρυγανιάς και αμυγδάλου, εντυπωσιάζουν στην μύτη. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο, ακολλάριστο και δίχως προσθήκη θειώδους.

Από προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας σε υψόμετρο 450 μ. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους. Διαθέτει λαμπερό λευκό αχυρόξανθο χρώμα. Ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Η ευγενής οξείδωση δίνει αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ στο στόμα ξεδιπλώνεται ο κομψός, μαλακός και στρογγυλός χαρακτήρας του.

“Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, αναγνωρίζοντας την αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος της Σάμου, της αμπελουργικής παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης, αναδεικνύει την ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα και τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά, έναν από τους εμβληματικούς αμπελουργούς του, στους οποίους η γνώση της αμπελοκαλλιέργειας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης να προστατεύσει και να προάγει αυτήν ακριβώς την πατρογονική κληρονομιά, δημιούργησε και κυκλοφορεί έναν ιδιαίτερα προικισμένο οίνο με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη».”
Η αρχικά βοτανική μύτη εξελίσσεται σε πιο σύνθετα αρώματα από ξύσμα πορτοκαλιού, εξωτικών μπαχαρικών, βουτύρου και μπριός, καθώς το κρασί ανοίγει στο ποτήρι. Στο στόμα, γήινες, πιπεράτες και πικάντικες νότες δένουν αρμονικά με τη ζεστή λιπαρότητα και τα πολύπλοκα αρώματα. Ορυκτώδης έκφραση εκπλήσσει με το εύρος του, τη φινέτσα και τη διάρκεια της επίγευσης.

Σομόν απαλό χρώμα με νεανικές βιολετί αποχρώσεις. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αγριοκέρασα και οι λεμονανθοί.

Ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs και είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου. Προέρχεται από μικρόρωγο λευκό Μοσχάτο, που καλλιεργείται σε ημιορεινές και ορεινές αναβαθμίδες. Λαμπερό και σαγηνευτικό στην όψη, διαθέτει ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και αναδύει αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, υπερβολικά ώριμου πεπονιού και νύξεις καραμέλας βουτύρου. Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του ακούγονται νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθών

Έχει ερυθρό χρώμα και από το πλούσιο σώμα του αναδύονται αρώματα μοσχάτου, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, μελιού, κεριού και λιβανιού εξαιτίας της παλαίωσής του. Στο στόμα παρουσιάζεται αρκετά γλυκό ισορροπώντας ανάμεσα σε αρώματα παλαίωσης και αποξηραμένων φρούτων. Η γεύση του είναι μαλακή, με μακρά διάρκεια.

Φυσικός γλυκύς, μερικώς ενισχυμένος. Το Grand Cru διακρίνεται για το λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα του, που θυμίζει τοπάζι και τον αρωματικό του πλούτο που συνδυάζει τις μνήμες του σταφυλιού με τα αρώματα της κονφιτούρας εξωτικών φρούτων. Στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό με απόλυτα ισορροπημένη οξύτητα.

Λαμπερό κίτρινο-χρυσαφί χρώμα. Επικρατούν αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου και κομπόστας φρούτων. Η γεύση του είναι μαλακή και φυσικά γλυκιά, δεμένη με την οξύτητα του οίνου.

Κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών. Στο στόμα, διατηρεί τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης όπως αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας.

Χρώμα Χρυσαφί. Αρώματα πρωτογενή του σταφυλιού, κυρίως λουλουδιών, φρέσκων φρούτων και μελιού. Στόμα μαλακό με φυσική γλύκα. Η γλυκύτητα σε καλή ισορροπία με την οξύτητα, δίνουν μια μακρά επίγευση.

Το αρωματικό του δυναμικό είναι εξαιρετικά δυνατό και πολυσύνθετο, περιλαμβάνοντας αρώματα ξηρών καρπών (καρύδι), ξηρών φρούτων (δαμάσκηνο, σταφίδα και πολύ έντονα σύκο), φρούτων (κυδώνι, χουρμά, βύσσινο, περγαμόντο), αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, λιβάνι), σοκολάτας, καραμέλας, μελάσας, πετιμεζιού, καφέ, καπνού και μελιού. Η γεμάτη ,βελούδινη γεύση και πλούσια παχύρρευστη υφή του, λόγω της έντονης συμπύκνωσης, εκδηλώνει τον πλούτο των συστατικών του ισορροπώντας άψογα με την διακριτική οξύτητά του